Október 27-én tüntetnek a diákok a fővárosban

Vágólapra másolva!
A hallgatók a készülő felsőoktatási törvényben szereplő "bújtatott tandíj és a röghöz kötés" ellen tiltakoznak majd az oktatási államtitkárság épülete előtt Budapesten.
Vágólapra másolva!

Október 27-én tartják országos tiltakozó demonstrációjukat a hallgatók a fővárosban - közölte Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. A hallgatói szervezet vezetőjének tájékoztatása szerint a Szalay utcában, az oktatási államtitkárság épülete előtt lesz a tiltakozás.

A demonstrációk több városban már elkezdődtek, melyeken a készülő felsőoktatási törvényben szereplő "bújtatott tandíj és a röghöz kötés" ellen tiltakoznak.Nagy Dávid azt is kifogásolja, hogy hivatalos kommunikáció az oktatási államtitkárral egyáltalán nincs. A felsőoktatásért hirdetett akciójuk politikamentes - szögezte le a szervezet elnöke.

A koncepcióban az szerepel, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében a végzése után meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, és ennek nem teljesülése esetén az állami ösztöndíj formájában felvett és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget köteles visszatéríteni a diák.

Az új felsőoktatási koncepcióról szóló írásainkat itt olvashatja.