Gyurcsányék időt kérnek, a többi platform marad az MSZP-ben

Vágólapra másolva!
Platformkonferenciát tartott az MSZP szerdán, az ülésről távozóban Gyurcsány Ferenc volt kormányfő azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíció november közepéig dönti el, hogy kiválik-e az MSZP-ből.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-ben működő hét platform közül hat vállalta, hogy a többségi álláspontot minden ügyben elfogadva továbbra is a szocialista pártban marad, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform (DKP) ezt nem tette meg - összegezte a szerdai platformkonferencián elhangzottakat Hiller István. A korábbi pártelnök, a szociáldemokrata társulás elnöke azt mondta, hogy abban mind a hét platform egyetértett, hogy a legfontosabb céljuk az Orbán-kormány leváltása.

Az ülésről távozóban Gyurcsány Ferenc elmondta, nem hoztak végleges döntést arról, hogy elhagyják-e az MSZP-t. Hozzátette, legkésőbb a szocialisták november közepén esedékes kongresszusáig eldöntik, hogy így tesznek-e. Azt mondta, hogy lát esélyt arra, hogy az MSZP-ben maradnak, de elismerte, hogy a tanácskozáson nagyobb részt arról volt szó, mi a teendő a későbbi együttműködés érdekében akkor, ha távoznak. Ebben az esetben - tette hozzá újságírói kérdésre - meglesz a frakcióalakításhoz minimálisan szükséges tíz politikusa a Demokratikus Koalíciónak.

Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy ebben a körben valószínűleg az utolsó tanácskozások egyikét folytatták le. Szerdai sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila pártelnök is úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy Gyurcsányék kilépnek az MSZP-ből.

A Gyurcsány platformja és az MSZP közti viszony az után élesedett ki, hogy a DKP szeptember közepén felvetette, hogy hívják vissza a frakció listán mandátumot szerzett tagjait, ez az 58 fős frakció 56 tagját érintené. Gyurcsány ezt azzal indokolta, hogy az MSZP a választások óta nem tudta növelni a támogatottságát. Az ötletről tárgyaló pártválasztmány a javaslat elutasítása mellett egy lehetséges pártszakadásra utalva azt is kimondta, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan".