A Miniszterelnökségre ejtőernyőznek a menesztett gazdasági államtitkárok

Vágólapra másolva!
Korábbi juttatásával megegyező fizetségért kapott feladatot két menesztett államtitkár is a Miniszterelnökségen, és az [origo] információi szerint oda tart egy harmadik is. Becsey Zsolt Orbán mellett is azt csinálja, amit eddig, de a feladatát hivatalosan a nemzetgazdasági tárca végzi, Nyitrai Zsolt után pedig a szeptemberben felmentett Halasi Tibor is a nemzeti fejlesztési minisztériumból érkezik.
Vágólapra másolva!

Változatlan feladatkörrel, miniszterelnöki megbízottként, Orbán Viktor mellett végzi a munkáját Becsey Zsolt, a nemzetgazdasági tárca augusztusban menesztett külgazdasági államtitkára. A politikus információink szerint változatlan - vagyis államtitkári - díjazásért ugyanazokat a feladatokat végzi, mint korábbi pozíciójában. Ezt Becsey is megerősítette az [origo]-nak, elmondása szerint "magas szintű külgazdasági feladatok ellátásért és külföldi nagyberuházókkal való tárgyalásokért" felel. Bár szerződését az államtitkárból lett megbízott bevallása szerint még "nem látta", munkaviszonya, illetve új pozíciója tudomása szeptember 1-jétől él. A politikus e pozíción kívül szerepelt azon a listán is, amelyet a miniszterelnök főtanácsadóiról állított össze az [origo] kérésére a Miniszterelnökség. Egyelőre ugyanakkor egyik megbízásnak sincsen semmilyen nyoma a nyilvánosságban, csupán Becsey augusztus eleji felmentéséről jelent meg a miniszterelnök által ellenjegyzett határozat a Magyar Közlönyben.

A pozícióváltás érdekessége, hogy Becsey a háttérben tulajdonképpen egy perce sem szállt ki a munkából: személyesen vezette például az Audi, az Opel és a Mercedes magyarországi beruházásainak bővítéséről szóló közelmúltbeli tárgyalásokat, és részt vett a miniszterelnök múlt heti szaúd-arábiai látogatásának előkészítésében is. Megjelent és beszédet mondott az elmúlt hetekben számos beruházás átadásánál is. A Magyar Távirati Iroda több szeptemberi hírében továbbra is külgazdaságért felelős államtitkárként emlegette a posztról másfél hónapja távozó Becseyt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Becsey Zsolt, még államtitkárként

Az [origo]-t tájékoztató kormányzati források eltérő magyarázatokat adtak Becsey "átmentésére". Volt, aki szerint Orbán Viktor az ígéretét akarta betartani a feladatra még jóval a kormányváltás előtt, európai parlamenti képviselőként felkért politikusnak, mások szerint viszont a miniszterelnök a kiemelt befektetőkkel való tárgyalásokat szerette volna a maga közelében tudni.

Azt ugyanakkor mindannyian logikátlannak nevezték, hogy a volt államtitkár távozása ellenére hivatalosan továbbra is a nemzetgazdasági tárcánál maradt a külgazdaság felügyelete. A minisztériumban Becsey menesztése után Szatmári Kristóf addigi belgazdaságért (az átszervezés óta gazdaságszabályozásért) felelős államtitkárhoz került a terület, a korábbi nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Hidvéghi Balázs nevében is külgazdaságért felelős helyettes államtitkár lett. Mindezek mellett eredetileg a decemberben megszüntetett ITDH utódját, a nemzetgazdasági felügyelete alá került Nemzeti Külgazdasági Hivatalt (HITA) is erre, vagyis befektetésösztönzésre és befektetőkkel való kapcsolattartásra hozták létre.

Másik két államtitkárt is átmentettek a Miniszterelnökséghez

Becseyhez hasonlóan miniszterelnöki megbízottként került a Miniszterelnökségre szeptemberben Nyitrai Zsolt, a nemzeti fejlesztési tárca korábbi infokommunikációért felelős államtitkára is, akinek távozásáról, illetve Fellegi Tamás miniszterrel való konfliktusairól már nyár közepén megjelentek találgatások, de a lépést egészen a bejelentésig tagadta a tárca, illetve maga Nyitrai is. A Fidesz korábbi operatív igazgatója ugyanakkor Becseyvel szemben nem korábbi területével, hanem kormányzati konzultációk szervezésével foglalkozik. Miniszterelnöki megbízottként ugyanakkor ő is korábbi pozíciójának megfelelő, 997 ezer forintos államtitkári illetményre jogosult.

Forrás: MTI/Beliczay László
Nyitrai Zsolt a miniszterelnök mellett

Kettőjükön kívül az [origo] információi szerint Becseyhez hasonlóan tanácsadóként kerül hamarosan a Miniszterelnökségre Halasi Tibor, korábbi vagyonpolitikáért felelős államtitkár is, akinek államtitkárságát Nyitraiéval egy időben, szeptember elején szüntette meg a minisztériumát átszervező nemzeti fejlesztési miniszter. A vagyonpolitikáért szeptembertől az addig a kiemelt állami szerződéseket és támogatások felügyelő Hegmanné Nemes Sára felel Fellegi Tamás tárcájánál, de információink szerint Halasi dolga is hasonló marad a Miniszterelnökségen, miközben az MNV Zrt. Igazgatósági elnöki tisztségét is megtarthatja, és az MFB Zrt. felügyelő bizottságának elnöke lesz.

Bár Halasi tanácsadói megbízását a fejlesztési minisztérium szeptember közepi közleménye is megemlítette, a Miniszterelnökség által összeállított tanácsadói listán a politikus nem szerepelt, Szijjártó Péter közlése szerint ugyanis "jelenleg nem áll semmilyen jogviszonyban (sem megbízási szerződéses jogviszonyban, sem kormánytisztviselői jogviszonyban, sem munkaviszonyban) a Miniszterelnökséggel, és nem kapott miniszterelnöki megbízást sem."