Túlnőtte Orbán apparátusa Bajnaiét

miniszterelnökség, miniszterelnöki hivatal, meh
Vágólapra másolva!
Meg akarta mutatni, hogy kevesebb emberrel is tud hatékony munkát végezni, ezért tavaly áprilisban feleakkora apparátust akart maga köré Orbán Viktor, mint amekkora Bajnai Gordonnak volt. Mára azonban többen dolgoznak a Miniszterelnökségen, mint elődje ideje alatt: az eleinte ötvenfős stábot több lépcsőben háromszorosára bővítették.
Vágólapra másolva!

"Minden lépést megteszünk a hivatalosodás és az ellen, hogy bürokratikus szerv legyen a Miniszterelnökségből" - így fogalmazott 2010 áprilisának végén, még a szervezet megalakulása előtt a Miniszterelnökség irányítására felkért Varga Mihály.

A politikus Orbán Viktor leendő miniszterelnökkel és Navracsics Tibor leendő közigazgatási miniszterrel tartott közös tájékoztatóján ugyanekkor azt is mondta, hogy a miniszterelnöki apparátus létszáma jóval kisebb lesz, mint a távozó Bajnai Gordon idején, Orbán Viktor pedig egyenesen arra tett ígéretet, hogy a Miniszterelnökség feleakkora létszámmal fog működni, mint az addigi Miniszterelnöki Hivatal. Egy, a kormányzati struktúra alakítására rálátó forrás szerint a kormányfőnek kifejezett, többször is deklarált szándéka volt akkoriban, hogy apparátusának létszáma alá menjen az előző kormányokénak, hogy megmutassa, kevesebb emberrel is lehet hatékony munkát végezni. (A számszerű összehasonlítást nehezíti, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal a kormányfő tevékenységéhez köthető szervezeti egységek mellett több, azóta a Közigazgatási Minisztériumhoz került államtitkárságot is magában foglalt, de mindennel együtt nagyjából 140-en dolgozhattak a mai Miniszterelnökséghez tartozó feladatokon.)

Tavaly nyáron még valóban lényegesen kevesebben, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő 2010. júniusi tájékoztatója szerint "körülbelül ötvenen" dolgoztak a Varga Mihály vezette szervezetnél, azonban ezt a létszámot már augusztusban 94 főre emelték egy kormányhatározattal.

Az idén februárban "a feladatok bővülésére" hivatkozva további 34 fővel egészült ki a miniszterelnökségi állomány, az ott foglalkoztatható kormánytisztviselők száma ezzel 128-ra - az alapításkori létszám több mint két és félszeresére - nőtt.

Az állomány, a vezetők és a tanácsadók

A Miniszterelnökség [origo]-nak küldött tájékoztatása szerint a szervezetnél jelenleg is 128-an vannak állományban. Az [origo] információi szerint ugyanakkor a kormányzati kommunikáció szeptember eleji átszervezésekor tovább bővült a létszám, mert a Századvég Alapítványtól érkező Giró-Szász András kormányszóvivő összesen 16 pluszstátuszt kért stábja felállításához. (Ennyien jöttek újonnan, illetve más minisztériumokból vagy a feladatokat korábban ellátó Közigazgatási Minisztérium kormányzati kommunikációs államtitkárságáról a Miniszterelnökségre.)

A változatlan létszámadatok és az állománybővülés közötti ellentmondást a Miniszterelnökség sajtóstábja válaszában azzal magyarázta, hogy Szijjártó Péter az év elején nem a betöltött, hanem az úgynevezett engedélyezett létszámot említette. A magyarázatnak ugyanakkor ellentmond, hogy Szijjártó az [origo] kérdésére februárban azt mondta a 128-as engedélyezett létszámra, hogy azt fel is töltötték. Az engedélyezett létszámkeret a sajtóstáb mostani válasza szerint időközben egyébként 134 főre emelkedett, csak az erről szóló kormányhatározat még nem jelent meg, mert előkészítés alatt áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM).


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Giró-Szász András kormányszóvivő 16 fős stábbal érkezett

A kormánytisztviselői létszámkereten felül számítandó a szervezethez a Miniszterelnökségen dolgozó hét állami vezető: Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály, a szervezési és koordinációs ügyekért felelős Fericsán Anita helyettes államtitkár, a fejlesztési tárcától érkezett Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök sajtóstábját szintén helyettes államtitkárként vezető Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivői teendőit miniszterelnöki biztosként ellátó Szijjártó Péter, valamint az ugyancsak miniszterelnöki biztosi pozícióba emelt Giró-Szász András és két segítője, a kormányszóvivői irodát vezető Mikecz Péter, illetve a kommunikációs stratégiáért felelős Kern Tamás.

Bár szintén nem tartoznak hivatalosan a szervezet hivatalos állományba, értelemszerűen a Miniszterelnökséghez számítandók a miniszterelnök tanácsadói, illetve főtanácsadói is. Az Orbán Viktort segítő kilenc szakértő közül Szijjártó Péter tájékoztatása szerint hatot foglalkoztatnak megbízási szerződéssel (hárman kormánytisztviselőként látják el a feladatukat), így velük együtt összesen 150 ember - az induló létszám háromszorosa - dolgozik a szervezetnek.