"Lehet, hogy zombikat is kapunk" - így csapott le a TEK Brad Pitt fegyvereire

Lefoglalt géppisztolyok a Terrrorelhárítási Központ (TEK) X. kerületi telepén. Brad Pitt, filmforgatás, kellékek,lefoglalt
Vágólapra másolva!
A szemtanúk szerint nem túl látványos, de filmszerű akciót hajtott végre egy vecsési raktárban a Terrorelhárítási Központ, amely lefoglalta a Brad Pitt amerikai színész új filmjének forgatásához küldött fegyvereket. A terrorelhárítók nem árulják el, honnan szerezték a fülest, az akció egy amerikai bulvárlap szerint felbosszantotta Brad Pittet.
Vágólapra másolva!

Nem volt látványos akció - mondták az [origo]-nak a vecsési ipari park területén a szomszédos raktárakban dolgozók a sajtóhírek szerint Brad Pitt Magyarországon forgatott zombis filmjéhez szánt fegyverek hétfői lefoglalásáról. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében fekvő ipari park területén van az a hatalmas, több cég által használt raktárépület, amelyben a fegyvereket lefoglalták a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai. A szomszédos raktárakban dolgozók szerint a TEK emberei sok autóval - nagy Audi terepjárókkal - érkeztek hétfőn hajnalban, egy darabig lézengtek az udvaron, majd távoztak - kívülről legalábbis csak ennyi látszott az akcióból.

Másként élte át a dolgot a fegyverszállítmányt fogadó szállítmányozási cég vezetője. A nevének és cége nevének elhallgatását kérő férfi szerint hétfő hajnalban értesítették a TEK emberei, hogy van náluk egy küldemény, amit szeretnének átvizsgálni. Az értesítés után nyomban ki is vonultak a terrorelhárítók, a cégvezető szerint többtucatnyian, civil ruhások és kommandósok vegyesen. Utóbbiak a raktárépületet biztosították, körbeállták, míg odabent a többiek leltárba vették a Londonból érkezett szállítmányt.

Meglepő és furcsa volt

Nem volt nagy felhajtás, de ahogy hajnalban megszállták a raktárépületet, az olyan volt, mint a filmekben - mondta a férfi. Szerinte a terrorelhárítók közel fél napig leltározták az árut, ami a korábban közöltekkel ellentétben nem magángéppel, hanem egy kisebb teherszállító chartergéppel érkezett.

A cégvezető szerint nem szokatlan dolog a fegyverek szállítása, exportra vagy importra sem, sport- vagy egyéb célra szolgáló fegyverszállítmányokkal is találkozott már. A fegyvereket azonban szerinte mindig speciális papírokkal szállítják, és speciális kezelést - például külön kíséretet - igényelnek. A hétfőn lefoglalt szállítmány a férfi szerint "normál, Európán belüli áruként" érkezett, nem voltak különleges papírjai, vámolni sem kellett, csak elhozták a géptől, és jelezték a fogadó magyar cégnek, hogy jöhetnek érte.

A férfi azt mondta, meglepte az eset, nem tudták, mit tartalmaznak a ládák. Hasonló rendőrségi akcióra nem volt példa a raktárunkban, meglepő és furcsa volt átélni - mondta. A hatalmas, de javarészt üres csarnokban kedden csak néhány fémállvány volt látható, rajtuk autógumikkal, faládákkal, illetve volt ott egy repülőtérről ismerős csomagátvizsgáló röntgengép is.

Forrás: MTI/Kallos Bea
A lefoglalt fegyverek

A telepen dolgozó, nevük elhallgatását kérő emberek azt mondták az [origo]-nak, hogy a fegyverek olyan "rackszerű" fémveretes fekete ládákban voltak, amelyeket általában a koncerteken és forgatásokon a technikai berendezések, illetve kellékek szállítására használnak. "Milyen filmet forgatnak? Háborús?" - kérdezték a raktárban dolgozó biztonsági őrök. "Halljátok, lehet, hogy még zombikat is kapunk" - mondták egymásnak nevetve, amikor megtudták, hogy a film főszereplői zombik lesznek.

"Ez a sikerünk titka"

A TEK hétfőn délután számolt be az akcióról, amelynek során közel száz éles katonai lőfegyvert foglaltak le. A fegyvereket Brad Pitt World War Z című filmjének forgatására küldték Londonból Magyarországra. A TEK szerint a közel száz lőfegyver nem volt hatástalanítva, ezért nem lett volna szabad behozni őket az országba (az akció részleteiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Az [origo] szerette volna megtudni, hogyan jutott a TEK a fegyverek lefoglalásához vezető információhoz, de a TEK sajtósa azt mondta, erről nem árulhat el részleteket. "Ez a sikerünk titka. Ha bármit elmondanánk róla, lehet, hogy holnap már nem lennénk" - mondta Szentendrei Angéla.

Forrás: MTI/Kallos Bea
A lefoglalt fegyverek

Megkerestük a filmet készítő céget, hogy megtudjuk, hogyan reagáltak a rendőrségi akcióra, kihallgatott-e valakit a rendőrség, és mit szóltak a stáb tagjai a történtekhez. A filmet készítő produkció szóvivője, Rob Harris az [origo] kérdéseire annyit válaszolt, hogy együttműködnek a hatóságokkal "az ügy megoldásán", ezen kívül egyelőre nincs hozzáfűznivalójuk a történtekhez.

Szűkítve voltak a fegyverek

A film stábja Gajdos Béla fegyverszakértőt bízta meg a forgatáson használni szándékozott fegyverek biztonságos kezelésével és az ehhez kapcsolódó ügyintézéssel. Gajdos az MTI-nek kedden azt mondta, a fegyvereket rendőrségi engedéllyel hozták Londonból Magyarországra. Az összes fegyverben volt egy szűkítő, így mindegyik csak vaklőszerrel volt működtethető - mondta Gajdos Béla. Gajdos szerint a rendőrök kicsavarták a szűkítőket a fegyverekből, azaz ők alakították át élessé, ezért tudtak lőni velük a hétfői sajtótájékoztatón.

A szakértő szerint a fegyverek tulajdonosa angol, így azok az angol jognak megfelelően lettek átalakítva. Az angol szabályozás szigorúbb mint a magyar, ugyanakkor ott elfogadják a szűkítő alkalmazását, és fegyvermester felügyel arra, hogy az ilyen fegyverbe véletlenül se kerüljön éles lőszer - mondta. A magyar szabályozás szerint létezik az úgynevezett színházi fegyver kategóriája, tehát a magyar jog szerint így ez valóban nem megfelelő átalakítás - mondta.

Gajdos Béla ugyanakkor hozzátette: a magyar jog szerint az a lényeg, hogy éles lőszert ne lehessen kilőni a fegyverből. Szerinte ha a Londonból behozott átalakított fegyvereket éles lőszerrel használnák, akkor szétrobbanna a csövük. A lefoglalt fegyverek egyébként már egy hónapja használatban voltak Londonban - mondta.

Gajdos Béla azt is elmondta, felkértek egy igazságügyi fegyverszakértőt, hogy ha megérkeznek a fegyverek, vizsgálja meg, megfelelnek-e a magyar szabályozásnak. Ezt azonban már nem tudta megtenni a szakértő, mert a fegyvereket lefoglalták - fűzte hozzá. Gajdos szerint hétfő hajnalban fegyver- és lőszerrejtegetés gyanúja miatt házkutatást tartottak az otthonában.

A szakértő állításairól megkérdeztük a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI), amely a TEK feljelentése alapján a lefoglalt fegyverek ügyében lőfegyverrel való visszaélés miatt, szakértő bevonásával indított vizsgálatot. Az [origo] kérdéseire Bartha László NNI-szóvivőe-mailben annyit közölt, hogy a fegyverek behozatalával kapcsolatos iratok, dokumentumok beszerzését és értékelését szakértők bevonásával megkezdték, de ezen kívül az NNI egyelőre nem kíván mást közölni az ügyben. A Büntető törvénykönyv szerint öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki "...lőfegyvert vagy lőszert engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz...".

"Brad dühös"

Az akcióval szinte az egész világon foglalkozott a sajtó, Indiától kezdve Ausztrálián át az Egyesült Államokig mindenhol beszámoltak róla, a brit bulvárlapok címlapjukon hozták azokat a fotókat is, amelyek a TEK sajtótájékoztatóján készültek a fegyverekről. "Csak meg akarta menteni a világot a zombiktól, oké?" - írta a Huffington Post című amerikai online közéleti lap az akcióval foglalkozó cikkében. A lap szerint "a dolgok kicsit túl reálissá váltak", ahogy a magyar terrorelhárítók lerohanták a díszleteket, és lefoglaltak 85 működőképes fegyvert.

Forrás: bradpittfan.com
Pitt, filmje korábbi forgatásán

"Brad Pitt nem egy terrorista, de bizonyára úgy bántak vele" - írta a US Weekly amerikai bulvármagazin. "A film már így is túllépte a költség- és időkeretet. Brad dühös" - idézett a lap egy meg nem nevezett, a produkcióhoz köthető forrást. A lap szerint ugyanakkor az akcióért nem felelős Brad Pitt. "A filmgyártó cég munkatársai követhették el a hibát azzal, hogy a terrorelhárítók jóváhagyása nélkül hozták be a fegyvereket" - idézte forrását az amerikai bulvármagazin internetes kiadása.

Szó szerint vették

"Mr. Pitt kellékek nélkül" - címmel számolt be a Daily Mail brit bulvárlap az esetről. A lap megjegyzi, hogy a fegyverkereskedelem meglehetősen távol áll a Pitt és felesége, Angelina Jolie által előszeretettel reklámozott jótékonysági tevékenységtől, megemlítve egy általuk Szomáliának adományozott, egészségügyre szánt, 340 ezer dolláros összeget. A lap részletesen taglalja a szomáliai éhínséget a Pitt fegyvereiről szóló cikkben.

"Egy magyar SWAT-egység túlságosan is szó szerint vette Brad Pitt legutóbbi filmjének, a World War Z címét" - kommentálta a HitFix amerikai szórakoztatóipari hírportál, míg az amerikai CBS hírportálja azt írta, lerohanták Brad Pitt következő filmjének kellékeit, "de nem a mohó rajongók vagy a paparazzik".