Negyedmilliárd forintot költöttek a rendőrségre Gyöngyöspata miatt

Vágólapra másolva!
Bár a megyei rendőrkapitány szerint korábban két rendőr is elég volt Gyöngyöspatán, az országos rendőrfőkapitány szerint szükség van a huszonkét fős rendőrőrsre a településen. A tavaszi gyöngyöspatai konfliktust vizsgáló eseti parlamenti bizottság ülésén emellett központi kérdés volt Richard Field amerikai üzletember szerepe.
Vágólapra másolva!

Három óra negyven percet kellett arra várni, hogy valaki először felemelje a hangját a tavaszi gyöngyöspatai konfliktust vizsgáló eseti parlamenti bizottság keddi ülésén. Ekkor a szinte végig csöndben ülő Pősze Lajos, volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő fakadt ki Richard Fieldre, aki állítása szerint áprilisban a gyöngyöspatai roma nőket és gyerekeket Szolnokra és Csillebércre menekítette a Véderő nevű szervezet kiképzőtáborára hivatkozva.

A keddi ülésen, amelyen a bizottság tagjai mellett jelen volt Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár, Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Matalik Ferencné, Gyöngyöspata alpolgármestere, Tóth Sándor, a helyi polgárőr-egyesület vezetője, és ifj. Farkas János, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, Richard Field volt a központi téma. Különösen Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke tett említést róla többször, számos megszólalásában bírálta az amerikai üzletembert.

A bizottság fideszes tagjai központi elemként tekintettek a Field-féle kimenekítésre, amely szerintük külföldi beavatkozásnak tudható be, de azt egyszer sem mondták ki, hogy konkrétan kire gondolnak. "Nemcsak pénz, hanem politikai támogatás [áll a romák kimenekítése mögött]" - mondta például Farkas Flórián.

Az ülésen megjelent Hatala József, országos rendőrfőkapitány, valamint Ormóssy Attila, a Heves Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője is. Hatala szerint a gyöngyöspatai konfliktus izgalmas időszak volt a rendőrség számára. Szerinte hiba volt bezárni az előző kormány alatt a helyi rendőrőrsöt, de azt mondta, hogy huszonkét fővel hamarosan újra megnyitják.

Ezzel szemben Ormóssy azt mondta, hogy a konfliktus előtt két körzeti megbízott elég volt Gyöngyöspatán. Ormóssy azt is mondta, hogy 6652 rendőr volt a településen a konfliktus miatt, és ez az első becslések szerint több mint 250 millió forintba került. Szerinte ez csak amiatt volt, "nehogy lejárassuk az országot", mert szerinte korábban is rend volt Gyöngyöspatán.

A közel négyórás ülésen a politikai pártok a korábban ismertetett véleményeiket ismételték, a helyiek beszámolói a bizottsági ülés végére maradtak. Matalik Ferencné szerint a konfliktus egyik előzménye, hogy a rendszerváltás után a munkájukat elvesztő emberek egyre többet loptak. Elmondta, hogy 2006-ban emiatt elvégeztek egy felmérést, amelyet elküldtek a rendőrségnek, és a térség parlamenti képviselőinek, de semmilyen választ nem kaptak, így tovább folytatódtak a lopások. "Aztán egy márciusi reggelen megjelentek a szebb jövős polgárőrök" - mondta Matalik Ferencné.

Gyöngyöspatán tavasszal az után alakult ki komoly feszültség, hogy különböző félkatonai szervezetek kezdtek járőrözni a településen, majd a Véderő nevű egyenruhás, félkatonai szervezet kiképzőtábort szervezett oda. A helyi romák ezt megfélemlítésként értékelték, majd a Vöröskereszt szervezésében a romák egy részét pár napra elutaztatták Gyöngyöspatáról. Az utaztatás egyik ötletgazdája Richard Field amerikai üzletember volt, aki korábban az LMP választási kampányát milliókkal támogatta. (A Gyöngyöspatáról szóló cikkeinket itt találja.)