Lázár János: Még változhat az ajánlószelvény-gyűjtés rendszere

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint a 200 tagú parlament, a vegyes választási rendszer és a kisebbségek, valamint a határon túli magyarok szavazati joga kőbe van vésve a Fidesz-KDNP választójogi koncepciójában, az ajánlószelvény-gyűjtés rendszere azonban nem.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP választójogi koncepciójában nincs kőbe vésve az ajánlószelvény-gyűjtés rendszere, ahogyan az sem, hogy ha mégis van cédulagyűjtés, mennyi legyen a szükséges mennyiség - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés választójogi albizottságában. A Fidesz-KDNP tervezetében viszont kőbe van vésve egyebek mellett a 200 tagú parlament, a vegyes választási rendszer és a kisebbségek, valamint a határon túli magyarok szavazati joga.

Lázár János hétfőn az alkotmányügyi bizottságban már ismertette koncepciójuk részleteit, és vitát javasolt a testület tagjainak a parlamenti bejutási küszöb mértékéről - ahogyan az ajánlószelvény-gyűjtés kérdéséről is, amelyre szerinte nincs szükség, ha van nyilvántartásba vétel.

A frakcióvezető alapelvnek nevezte, hogy az szavazhat, aki a választói névjegyzékben szerepel. Javaslatuk szerint a jövőben három névjegyzék lenne: a magyarországi választásra jogosultak névjegyzéke, a határon túl élő, magyar állampolgársággal rendelkezőké és egy nemzetiségi névjegyzék. A kisebbségek esetében Lázár János szerint csak úgy lehetne levezényelni a választást, ha előzetesen felmérik, maximálisan hányan lehetnek azok, akik közülük a kisebbségi listát fogják választani. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a kisebbségi helyek a 200-as országgyűlési létszámon belül vagy azon kívül vannak.

A Lázár János által hétfőn ismertetett választójogi koncepció részleteit itt olvashatja.