Elszámol az MSZP-vel október végére Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő jövő hét szombaton, az általa vezetett platform egyéves születésnapján beszélhet először nyíltan arról, hogy milyen tervei vannak. Erre utal, hogy Gyurcsány keddi Facebook-bejegyzésében azt írta: "Itt az ideje annak is, hogy eldöntsük: hogyan tovább."
Vágólapra másolva!

"A Demokratikus Koalíció jelenséggé vált a közéletben, sokan az ellenzék reménységeként tekintenek rá. A felelősségünk emiatt is óriási. Most az első gyertya lángját elfújjuk a tortán, egy kicsit ünnepelünk, majd megbeszéljük, mit végeztünk eddig. Itt az ideje annak is, hogy eldöntsük: hogyan tovább" - írta kedden Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő.

Gyurcsány arról ír, hogy október 22-én lesz egyéves az általa vezetett, az MSZP-n belül működő Demokratikus Koalíció Platform. Gyurcsány megfogalmazása azonban arra utal, hogy a rendezvényen eldőlhet, mikor szakad ki az MSZP-ből a korábbi kormányfő által vezetett csoportosulás. Ezt erősíti az a Népszabadság hétfői számában megjelent információ, miszerint Gyurcsány a platform születésnapján jelenti be, hogy a csoport kiválik az MSZP-ből.

Az MSZP-frakció egy névtelenséget kérő tagja múlt héten az [origo]-nak azt mondta: a pártszakadás már csak hetek kérdése, Gyurcsányék és a pártvezetés között ugyanis annyira megromlott a személyes viszony, hogy innen már nincs visszaút. A forrás szerint a fő kérdés az, hogy Gyurcsány az 58 tagú MSZP-frakcióból tíz tagot magával tud-e vinni, hogy saját frakciót alakítson. A forrás szerint Gyurcsánynak négy támogatója (Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László, Vitányi Iván) mindenképpen van, a frakció további tíz tagjával pedig a közös múlt miatt van olyan viszonyban, hogy megpróbálja meggyőzni őket.

A forrás szerint kérdés az is, hogy Gyurcsány a semleges párttagok közül hányat tud majd meggyőzni. Szerinte valószínűleg nekik szólt az elmúlt hónapok üzenete, miszerint Gyurcsány nem akart távozni az MSZP-ből, hanem a pártot szerette volna megújítani. A kétkedőket azonban visszatarthatja, hogy hiába szimpatizálnak Gyurcsánnyal, nem hisznek abban, hogy a korábbi kormányfő hiteles lehet még a választók tömegei számára - mondta a képviselő.

A Gyurcsány platformja és az MSZP közti viszony azt követően élesedett ki, hogy a DKP szeptember közepén felvetette: hívják vissza a frakció listán mandátumot szerzett tagjait, ez az 58 fős frakció 56 tagját érintené. Gyurcsány ezt azzal indokolta, hogy az MSZP a választások óta nem tudta növelni a támogatottságát. Az ötletről tárgyaló pártválasztmány a javaslat elutasítása mellett egy lehetséges pártszakadásra utalva azt is kimondta, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan".