"Látszólag jó viszony volt közöttük" - egy apagyilkosságra készülő fiú története

Balatonlelle, riport, bérgyilkos, O. Péter
Vágólapra másolva!
Nem tudnak mit kezdeni a helyiek, annak a balatonlellei fiúnak a történetével, aki a héten azért állt bíróság elé, mert állítólag barátaival akarta megöletni saját apját. A szomszédok szerint a fiú korábban mindent megkapott, és nagyon szoros kapcsolata volt apjával, sőt, még most is együtt élnek. A családi tragédiáról a fiú szülei egyáltalán nem beszélnek, így csak pletykák terjednek egy elkötött furgonról és a horgászbotból kilopott pénzről.
Vágólapra másolva!

Az alig 5000 lakosú Balatonlelle nyáron nyüzsgő tóparti üdülőváros, októberben azonban üres kísértetvárossá változik, amelyben a pletykák úgy terjednek, mint egy kisebb faluban. A települést a szezon után bezárt kocsmák és szórakozóhelyek uralják, még a főút melletti McDonald's ajtaján is tábla hirdeti, hogy júniusban nyit legközelebb. A városban alig történik valami, de egy most kezdődött bírósági ügy mindenkit izgalomban tart: a vád szerint egy helyi tinédzser barátaival akarta megöletni saját apját, és ezért hétfőn gyilkosság előkészületének vádjával bíróság elé állt.

"Hallottam a tegnap esti híradóban, hallottam a reggeli híradóban is, ott van az összes újságban" - mondogatják az [origo]-nak járókelők a lellei utcákon. Mindenki hallott róla, és mindenki erről beszél: az egyik országos bulvárlap alig kitakart fotót is közölt a vádlottról és édesapjáról, ahogy hétfőn megjelentek a bíróságon. "Kitakarták ugyan a szemüket, de mindenki felismerte őket" - mondja egy helyi üzlet eladója. "Mindenki tudja, kiről van szó. Nagyon sajnáljuk a családot, és meg vagyunk döbbenve" - teszi hozzá, mielőtt útba igazít a család üzlete felé. Bár jól ismeri őket, a kellemetlen ügyről nem beszélt velük ő sem.

A család otthonához a temető mellett visz az út: egy az utcában élő férfi szerint itt, a temető mellett ment el együtt minden reggel az apa és a vád szerint a meggyilkolását tervezgető tinédzser. Az utca végéhez közel, ahonnan már csak a dombok és a távoli autópálya látszik, egy kétszintes, takaros házban él a család. A ház előtti üzletben középkorú, alacsony nő üldögél.

"Miben segíthetek?" - kérdezi rezzenéstelen arccal, majd amikor megtudja, hogy a bírósági ügyről akarjuk kérdezni, elkomorul: "Nem nyilatkozom erről. Viszontlátásra". A kérdésre, hogy igaz-e a városi pletyka, miszerint az ő fia akarta megöletni a férjét, újra az ajtóra mutat: "mondtam valamit". A város másik végén, egy másik üzletben az őszülő, borostás férfi, az édesapa ugyanígy reagál: "Nagyon sok baromságot leírnak az újságok, de én nem kívánok nyilatkozni" - mondja, majd megkér, hogy távozzunk.

"Mindent megadott a gyereknek"

Az [origo]-nak nyilatkozó helyiek mind azt mondták, hogy a bírósági ügyben érintett szülők rendes, dolgos emberek, akik kemény munkával szedték össze amijük van. A családfő egy ismerője szerint korábban traktorozással, fűnyírűással, hókotrással kereste a kenyerét, majd több üzletet is nyitott a városban. Nagy házukban a szomszédok szerint nyáron nyaraltattak is idegeneket, de összességében nem tartották őket kiugróan gazdagnak. "Nem voltak túl barátkozó család, nem élnek nagy társasági életet, de akiket ismertek, azokkal jóban voltak" - mondta róluk egy helyi férfi.

A férfi szerint a családot mindig együtt lehetett látni, a férfi és fia minden nap együtt ment végig az utcán, és a fiú is apja mellett dolgozott nyáron az egyik üzletben. "Látszólag jó viszony volt közöttük, az apa mindent megadott a gyereknek. Még robogója is volt, de tán még iskolába sem járt, amikor már crossmotort kapott a szüleitől, aztán együtt motorozott az apjával" - állította. Szerinte a gyerek nem volt rossz modorú, "tisztelettudó volt, mindig előre köszönt". Egy másik, az utcában lakó idős férfi szerint a gyerek gyakran járt horgászni az apjával, és kupákat is nyert az iskolai horgászversenyeken,. "Én nem is akarom elhinni, el sem tudom képzelni, hogy ilyesmi történhetett" - mondta.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

A megvádolt fiú családja a temető közelében lakik

Egy szintén a közelben dolgozó, a családot látásból ismerő asszony azt mondta, úgy hallotta, hogy épp a túl szoros apa-fiú kapcsolat okozhatta a konfliktust. "Amilyen a nevelés, olyan a gyerek" - mondta a nő, hozzátéve, hogy szerinte "nagyon fogták a gyereket, nem volt annak semmi magánélete". Szerinte a fiút sosem lehetett egyedül látni, mindig csak a szüleivel. Korábban több bulvárlap is arról írt, hogy a fiú az apai szigor és egy állítólagos verés után döntött úgy tavasszal, hogy egy ismerősével megöleti az apját.

"Egy szelet kenyeret nem adnék neki"

Hogy pontosan mi történt a fiú és apja között, azt senki sem tudja, mivel az ügyben hétfőn az ügyész zárt tárgyalást kért, az érintettek pedig nem nyilatkoztak. A Borsnak a megvádolt fiú egyik barátja azt mondta, hogy a fiú őt is megkérdezte, nem ölné-e meg az apját, cserébe pedig a férfi furgonját és négymillió forintot ajánlott. Az állítólagos barát szerint a fiú nem szerette az apját, de az általa elmondott történet a környékbeliek szerint sok helyen sántít.

A családdal egy utcában lakók az [origo]-nak is meséltek arról, hogy a fiú egyszer ellopta apja furgonját és elszökött vele: egy idős nő szerint tavaly ősszel történt az eset, és még a rendőröket is kihívták, nagy felfordulás volt. "Előbb meglett az autó, aztán pár nappal később visszajött a gyerek is" - mesélte az asszony az [origo]-nak. Mások szerint a szökés tavasszal történt, és a fiú szinte azonnal visszatért.

A Bors arról írt, hogy a fiú ellopta apja horgászbotjába rejtett pénzét, a Somogy Online szerint pedig apja üzletéből lopott el másfél millió forintot, és Pesten össze is törte apja kocsiját. Egy közeli bolt eladója szerint azonban mindez elferdített pletyka: az elvitt kocsiban volt a 1,5 millió forint, ami aztán a sértetlenül visszahozott kocsival együtt megkerült. Sokan híresztelték azt is, hogy a fiúnak nem vérszerinti apja a családfő, de a környékbeliek szerint ennek semmi alapja, mint ahogy annak sem, hogy a fiú az örökségért akart volna ölni: nem is lett volna övé a családi vagyon, hisz van egy idősebb testvére is. A történet legtöbb részlete pletyka, szóbeszéd.

A környékbeliek mégis elhitték az apagyilkosságról szóló tervet, és azon csodálkoztak, hogy az eset után a család nem tagadta ki a fiút, aki állítólag most is szüleivel él. "Az ilyet nagyon el kéne verni, én egy szelet kenyeret nem adnék neki" - mondta felindultan egy étterem vezetője. Egy lellei asszony azt mondta, hogy a környéken ez "nem szokás": "Az én gyerekem is ilyen korú, az én gyerekem is vagány, még a cigarettát is kipróbálta, de hogy ilyesmi az eszébe jusson, azt el nem tudom képzelni".

"Mélységesen sajnálom, hogy szülő és gyerek között ilyen viszony alakulhatott ki" - mondta egy másik helyi asszony. "Ez a családnak mindenképpen borzasztó, senkinek sem kívánom, hogy ilyen helyzetbe kerüljön" - tette hozzá. Azt azonban senki nem tudta megmondani, hogy egy ilyen eset után mi várhat a családra.