Az elmemegfigyelőbe szállítják a vád szerint iskolai vérengzésre készülő S. Ábelt

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt S. Ábel nem működött együtt az elmeszakértői vizsgálatoknál, ezért az igazságügyi elmemegfigyelőbe szállítják az egyetemistát.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság úgy döntött, a büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetébe (IMEI) szállítják az ámokfutást tervező, 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolt S. Ábelt, miután a közelmúltban az elmeszakértői vizsgálatok a vádlott együttműködésének hiányában eredménytelenek maradtak.

A volt jogászhallgató az ügyészség szerint külföldön elkövetett iskolai mészárlások nyomán arra készült, hogy embereket lő le az egyetemen vagy egy bevásárlóközpontban, minden elvesztegetett életévéért egyet. A nyomozók 2010 februárjában fogták el, azóta előzetes letartóztatásban van.

A keddi tárgyaláson az eljáró tanács elnöke hangsúlyozta: a bizonyítás sarkalatos pontja a fiatalember elmeállapota, de miután a közelmúltban a vádlott és védője kérésére ismételten elrendelt igazságügyi orvos szakértői vizsgálaton S. Ábel semmiféle együttműködést nem mutatott, még megszólalni sem volt hajlandó, ezért írta elő a bíróság a vádlott rendszeres, tartós megfigyelését az IMEI-ben.

A bíróság döntött arról is, hogy a bűnismétlés veszélyére hivatkozva elutasítja az egy éve és nyolc hónapja fogva tartott fiatalember, illetve védője által előterjesztett, szabadlábra helyezési indítványt. Egy korábbi szakvélemény szerint nem zárható ki, hogy szabadlábon hagyása esetén a korábban eltervezett bűncselekményeit befejezi, vagy más hasonló erőszakos cselekményt hajt végre.

A vádlott és védője fellebbezett, de ez a beutalásra az IMEI-be nincs halasztó hatállyal. A megfigyelés vélhetően 30 napig tart, és egyszer 30 nappal meghosszabbítható. A büntetés-végrehajtás Kozma utcai intézetébe viszik azokat, akiknak bíróság rendelte el jogerősen a kényszergyógykezelését, illetve akiknek tartós elmemegfigyelése vált indokolttá a büntetőeljárás során.

A vádlott azt is kérte, hogy ha tartós elmemegfigyelését rendelik el, az ne az IMEI-ben történjen. A bíró szerint azonban a törvény kötelező rendelkezése szerint a tartós elmemegfigyelést a büntetőeljárás során az IMEI-ben kell végezni. A bíró közölte azt is, hogy a következő, decemberi tárgyaláson az IMEI-ben készült szakvélemények birtokában születhet majd újabb megalapozott döntés a kényszerintézkedésről.

A bizonyítási eljárás a vége felé tart, a jövő év első felében megszülethet az első fokú ítélet a büntetőperben.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták meg S. Ábel egyik internetes ismerősét. A most végzős gimnazista úgy nyilatkozott a vádlottról, hogy felsőbbrendűnek képzelte magát, ki akart tűnni társai közül, de nem tudta, hogy ezt miképpen érje el. A fiú úgy vélte: a vádlott intellektuálisan képes volt a fegyveres erőszak megtervezésére, de szerinte tervét képtelen lett volna végrehajtani, bármire készült is, biztosan nem ölt volna. Mint mondta, S. Ábellel 2007-2008-ban az interneten napi kapcsolatban voltak, és mintegy tucatnyi alkalommal találkoztak a két év alatt.