TASZ: Börtönt érhet két tilosban parkolás a kormány tervezete szerint

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes és a nemzetközi jogba ütköző rendelkezéseket tartalmaz a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezete mondják civil szervezetek. Közleményük szerint börtön járhat az ismétlődő gyorshajtásért is.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen véleményezte a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezetét, a tervezet közleményük szerint több alkotmányellenes, és nemzetközi jogba ütköző rendelkezést is tartalmaz. Az egyik aggályosnak vélt pont szerint a tervezet a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorsan hajt, akkor börtönbe kerülhet - írja a közlemény.

A másik aggályos pont a két szervezet szerint az, hogy a tervezet fenntartja a fiatalkorúak elzárását lehetővé tevő szabályozást, ami ellentétes a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezménnyel. A tervezet szerint a 14-16 éves gyerekek esetén a figyelmeztetés mellett gyakorlatilag csak elzárást lehet kiszabni, ami javítóintézetben nem, csak büntetés-végrehajtási intézetben hajtható végre - írja a közlemény.

Pozitívumokat is talált a két szervezet a készülő törvény tervezetében. Mint írják, az új szabályozásnak a jelenlegihez képest előnye, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg benne. A két szervezet közös véleménye elérhető itt. A két szervezet egyébként nehezményezte, hogy a kormány kevesebb, mint hat munkanapot biztosított a véleményezésre, ami elégtelen a szöveg átfogó értékelésére, ezért a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság csak az eljárási kérdéseket elemezte.