Bajnai Gordon feljelenti Budai Gyulát

Bajnai Gordon feljelenti Budai Gyulát
Vágólapra másolva!
A volt miniszterelnök rágalmazás miatt indít személyiségi jogi pert az elszámoltatási kormánybiztos ellen. Budai Gyula szerint a Hajdú-Bét károsultjainak ügyében egyértelmű a Wallis korábbi vezetőinek, így Bajnai Gordonnak is a felelőssége.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon volt miniszterelnök rágalmazás miatt személyiségi jogi pert kezdeményez Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen, a Magyar Nemzetet pedig helyreigazításra szólítja fel - közölte a volt miniszterelnök titkársága.

Budai Gyula múlt pénteken a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) kongresszusán jelentette be: hivatala befejezte a Hajdú-Bét károsultjai ügyének vizsgálatát, amelynek összefoglaló jelentése szerint az ügyben egyértelmű a Wallis korábbi vezetőinek felelőssége.

A Magyar Nemzet hétfői számában erre a jelentésre hivatkozva azt írta: csődbűntett gyanúját vetik fel azok a vagyonkimentési manőverek, amelyeket a Hajdú-Bét Wallis-os tulajdonosi köre hajtott végre 2003-2004-ben. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a cél az volt, hogy a cég ingó és ingatlan vagyonát - a beszállítók helyett - Wallis közeli kezekbe játsszák át - írta a Magyar Nemzet a jelentésre hivatkozva.

Az 1992-ben alapított Hajdú-Bét Magyarország egyik legnagyobb baromfi- és víziszárnyas feldolgozója volt, melynek 1998-ban lett rész-, majd 1999-től többségi tulajdonosa a Wallis Rt. A Wallis vezérigazgatója 1999 és 2005 között Bajnai Gordon volt.

Bajnai Gordon titkárságánának közleménye szerint Budai Gyula a bíróság által már jogerősen is cáfolt rágalmakat ismételgeti, melynek "egyértelmű célja Bajnai Gordon lejáratása, személyének besározása". Véleményük szerint a kormánybiztos elfogult, hiszen egy másik ügyben már kártérítési perben áll Bajnai Gordonnal.

Bajnai Gordon egyszer már tavaly augusztusban - Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnökkel közösen - is beperelte Budai Gyulát jó hírnevük megsértése miatt. Budai Gyula - akkor még mint miniszterelnöki megbízott - egy 2010. július 28-i sajtótájékoztatóján azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Ezt a tárgyalást idén júniusban a Pest Megyei Bíróság, elsőfokú nem jogerős végzésében felfüggesztette. Az bebizonyosodott, hogy a felperesek által sérelmezett nyilatkozat elhangzott. Ezt követően Budai Gyulának kell bebizonyítani, hogy állításai valós tényeken alapulnak. Így a bíróság előkérdésnek tekintette a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben indult büntetőeljárás jogerős lezárulását, és ezért felfüggesztette a per tárgyalását.