Budai Gyula: Egyértelmű Bajnai felelőssége a Hajdú-Bét-ügyben

Vágólapra másolva!
Budai Gyula lezárta a Hajdú-Bét károsultjai ügyének vizsgálatát, és jelentését átadta az ügyben nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Az elszámoltatási kormánybiztos csődbüntettet gyanít, véleménye szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a Wallis akkori vezetői felelősek a baromfifeldolgozó csődjéért - írja a hétfői Magyar Nemzet. A Wallis Zrt. helyreigazítást vár a laptól.
Vágólapra másolva!

A Hajdú-Bét felszámolása ügyében 2009 decemberében rendelt el nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hűtlen kezelés, csődbűntett és hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen, és az eljárás lefolytatására a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát jelölte ki.

Az 1992-ben alapított Hajdú-Bét Magyarország egyik legnagyobb baromfi- és víziszárnyas feldolgozója volt, melynek 1998-ban lett rész-, majd 1999-től többségi tulajdonosa a Wallis Rt. A Wallis vezérigazgatója 1999 és 2005 között Bajnai Gordon volt. A Hajdú Bét 2003-ban került padlóra a víziszárnyas-piacot sújtó válság miatt.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos jelentést készített az ügyben, melyet átadott az ügyben nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak - írja a hétfői Magyar Nemzet. Budai a lapnak ezt követően azt mondta, hogy vizsgálata alapján egyértelműen megállapítható Bajnai Gordon és a Wallis akkori vezetőinek felelőssége a baromfifeldolgozó csődjének ügyében.

Budai Gyula szerint felvetik a csődbüntett gyanúját azok a vagyonkimentési manőverek, amelyeket a Hajdú-Bét wallisos tulajdonosi köre hajtott végre 2003-2004-ben. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a cél az volt, hogy a cég ingó és ingatlan vagyonát - a beszállítók helyett - Wallis-közeli kezekbe játsszák át.

A jelentés, a lap szerint cáfolja Bajnai Gordon korábbi állítását, hogy a Hajdú Bétnél történt vezetési hibákért a cég vezetését terheli a felelősség, mondván közvetlen tulajdonosként a Wallisé volt az operatív irányítás.

A Wallis Zrt. a nap folyamán közleményt adott ki, amely szerint helyreigazítást kérnek a Magyar Nemzettől, ha pedig a lap ennek nem tesz eleget, úgy bírósághoz fordulnak. A nyilatkozat szerint "a Hajdú-Bét ügyben az elmúlt években a céget és Bajnai Gordon személyét ért sajtórágalmak nyomán jogerős bírósági ítéletek születtek, amelyek helyreigazításra kötelezték a hamis állításokat közlő Magyar Nemzet című napilapot és más médiumokat." A Wallis közleménye úgy fogalmaz: "A cikkben Budai Gyula kormánybiztosnak tulajdonítanak olyan hamis állításokat, amelyekkel kapcsolatban a Wallis Zrt szintén megfontolja, hogy bírósághoz forduljon."