Érkeznek a megrendelések a távfűtés beindítására

Vágólapra másolva!
Miskolcon szombaton indítják be a távfűtést, Debrecenben is várják a megrendeléseket. A fővárosban jelenleg 120 ezer lakásban van bekapcsolva a távfűtés. Az előrejelzés szerint a hétvégére jelentős lehűlés várható.
Vágólapra másolva!

Szombaton megkezdi a távfűtéses lakások fűtését a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft., mivel az időjárási előrejelzés szerint a hétvégére jelentős lehűlés várható - mondta Pásztor Imre, a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. szóvivője. A lakossági fogyasztóknál minden társasház a Mihőre bízta a fűtés megkezdését, a közületi fogyasztók esetén ezt egyéni megállapodások szabályozzák - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a tavalyi szezonban már használták a szakaszos fűtést, és nagyon kedvező volt a visszajelzés, így most is lesz olyan, hogy csak késő délutántól reggelig fűtenek, az időjárás függvényében.

Budapesten jelenleg 120 ezer lakásban van bekapcsolva a távfűtés, de az eddigi magasabb külső hőmérséklet miatt a szabályzók nem engedték a fűtést - tájékoztatott Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője. Ezekben az épületekben a hideg idő megérkezésével automatikusan beindul a fűtés.

Azokban az épületekben, ahol az üzemviteli megállapodás értelmében dátumhoz kötötték a fűtés beindítását, csak akkor lehet eltérni ettől, ha az erre felhatalmazott képviselő írásban megküldött megrendelésben kéri. A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) felhívja a figyelmet arra, hogy a fűtés beindítását a megállapodástól eltérő időpontban egy alkalommal lehet díjmentesen kérni. További megrendeléseknél tízezer forint terheli a fogyasztói közösségeket. A fűtési idény szeptember 15. és május 15. között van - emlékeztetett a szóvivő. Hozzátette, jelenleg nincs olyan épület, ahol a Főtáv Zrt. hibájából ne tudnák elindítani a fűtést.

Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója az [origo]-nak elmondta, határozott időpont nincs a távfűtés beindítására. Szeptember 15-étől már készen álltak arra, hogy megrendelésre beindítsák a fűtést, a nyárias időjárás miatt azonban erre nem volt szükség. Pénteken ugyanakkor már lassan érkeztek a megrendelések. Debrecenben 450 felhasználói közösség képviselői vannak felhatalmazva, hogy a távfűtés beindítását megrendeljék. A megrendelés beérkezése után két napon belül a Hőszolgáltató beindítja a fűtést. Kovács Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy tömeges megrendelésre nem számítanak ugyan a hideg idő érkezésével, de annyi munkatársat hívnak be a hétvégén, ahányra szükség van. Szerinte a jövő hét végére az időjárás alakulása miatt valószínűleg már mindenhol beindítják a távfűtést Debrecenben.