Óvatosan méregetik egymást Orbánék ellenfelei

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, szövetség, MSZP
Vágólapra másolva!
Nincs még döntés arról, hogy az ellenzéki pártok és a kormány politikáját ellenző csoportok szövetséget kötnek, de minden, az [origo] által megkérdezett lehetséges szereplő azt mondta, ez az egyetlen lehetőség arra, hogy 2014-ben bárki megszorongassa a kormánypártokat. Gyurcsány Ferenc munkatársai szerint már elkezdték felmérni, hogy ki lenne hajlandó részt venni egy ilyen együttműködésben. Az LMP nem szeretne belépni, de nem zárja ki, hogy rákényszerül.
Vágólapra másolva!

"[Bajnai] Gordon nem hozott még döntést, de az biztos, hogyha úgy is dönt később, hogy visszatér a politikába, akkor azt egészen biztosan nem Gyurcsány Ferenc irányításával és forgatókönyve szerint fogja tenni" - így reagált az [origo]-nak Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök egyik legközelebbi munkatársa arra a Heti Válaszban megjelent állításra, miszerint az MSZP-ből előbb-utóbb borítékolhatóan kilépő, Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) platform egy, az olaszországi Olajfa pártszövetség mintájára működő, pártok mellett civileket, szakszervezeteket, illetve az LMP-t is összefogó választási szövetség életre hívásán dolgozik, amelyet Bajnai Gordon vezetne.

Bajnainak a forrás szerint "esze ágában sincs" Gyurcsányhoz köthető módon visszatérni a politikába, kifejezetten el akarja kerülni ezt. Azt a kérdést, hogy a közéletben jelenleg csak közpolitikai alapítványán, a Haza és Haladáson keresztül megjelenő Bajnai vissza akar-e térni egyáltalán, a forrás idő előttinek nevezte. "Ha valaki először fogja tudni, az azt hiszem, én leszek, de még nem hallottam tőle ilyet" - mondta, de hozzátette, valószínűbbnek tartja, hogy Bajnai visszatér a politikába, mint azt, hogy nem.

A forrás szerint a lap állításai közül ugyanakkor helytálló, hogy 2014-ben csak széles körű összefogással lehet bárkinek is esélye a jelenlegi kormánypártokkal szemben, de "teljesen valótlannak nevezte", hogy a jelenleg az Egyesült Államokban oktató Bajnai közös stratégiát építene erre Gyurcsánnyal. A forrás szerint a kormánypártok érdeke, hogy a szerinte MSZP-től független (bár korábban MSZP-s támogatással kormányzó) Bajnait még esetleges politikai visszatérése előtt megbélyegezze azzal, hogy összemossa a nevét Gyurcsány Ferencével.

Egyetlen közös ellenzéki jelölt

"Minden alapot nélkülöző találgatás, hogy már mindent levajaztunk volna Gordonnal" - mondta az [origo]-nak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasa, de hozzátette azt is, "logikus a Heti Válasz felvetése", hogy 2014-re egy minél legszélesebb összefogást kell tető alá hozni a jelenlegi kormánnyal szemben. "Egyértelmű, hogy olyan, egyfordulós választási rendszerben, amelyben legnagyobb részt az egyéni választókerületi szerepléstől függ a mandátumok sorsa, csak akkor van esély felvenni a versenyt a Fidesszel, ha egyetlen, közös jelöltje lesz a demokratikus ellenzéknek" - mondta.

A Gyurcsány környezetében dolgozó forrás szerint addig még nem jutottak a gondolkodásban, hogy a "magyar Olajfa koalíció" lehetséges résztvevői közül bárkit is megkerestek volna, így nem egyeztettek Bajnaival sem, de hozzátette azt is, hogy a Demokratikus Koalícióban visszatérő téma Bajnai újbóli politikai szerepvállalása. "Három aspektusban vetődött fel eddig: egyrészt, hogy jó volt, amit csinált, jöjjön vissza, ebben nincs vita. A másik, hogy Gyurcsány Ferenc csinálja meg a baloldal legerősebb pártját, de ne ő vezesse, mert a személye sokakat elriaszt, legyen tehát inkább Bajnai a párt vezetője és/vagy miniszterelnök-jelöltje. De ezek mellett vannak olyan hangok is, hogy az nem úgy megy, hogy az ember kiszáll, aztán egyszer csak visszajön és beleül a készbe" - mondta Gyurcsány Ferenc bizalmasa.

Megjegyezte azonban azt is, hogy Gyurcsány platformjának először a saját jövőjéről, az MSZP-vel való kapcsolatáról kell döntenie, és csak aztán lehet időszerű egy pártszövetség létrehozása. A több szervezetet összefogó esetleges szövetségről a forrás azt mondta, a platform örömmel figyeli a folyamatokat, amelyek eredményeként új politikai erő nőhet ki a szakszervezetek bázisán. A múlt heti szakszervezeti demonstráció szervezői október 2-án jelentették be a Magyar Szolidaritás Mozgalom megalakulását. A szervezetet magánszemélyként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (FRDÉSZ) elnöke, Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke, Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke és Székely Sándor, a tömegtüntetéseket szervező Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom tagjaiból alakult Egymillióan a Demokráciáért Egyesület (Milla) társelnöke alapította.

Az LMP is számol a pártszövetség lehetőségével

Visszatérő megszólalója a Demokratikus Charta rendezvényeinek Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke is, de a politikus tagadta, hogy a Demokratikus Koalíció "ernyőépítésében" részt venne. Kuncze az [origo]-nak azt mondta, nem dolgozik ilyesmin, de "minden normális ember tudja, hogy Orbánékat csak egy ilyen összefogással lehetne legyőzni". Arról nem akart beszélni, hogy saját maga esetlegesen részt venne-e egy ilyen együttműködésben, mert mint mondta, "nem tudom, mi lesz 2014-ben".

"Az LMP részéről semmi alapja nincs ezeknek a találgatásoknak" - állította az [origo]-nak az LMP egyik, neve mellőzését kérő vezetője. "Lehet, hogy a szociknál vagy Gyurcsányéknál vannak ilyen forgatókönyvek, de az LMP-t sem hivatalosan, sem informálisan nem keresték meg ilyennel" - tette hozzá a politikus, aki azt mondta, Gyurcsány Ferenccel semmiképpen, de még Bajnai Gordonnal sem látná nagy esélyét a vázolt együttműködésnek. "Nem elég egy közös, új miniszterelnök személyében megállapodni, hanem egy merőben új gazdasági program is kell", ami az LMP-s forrás szerint a két párt eltérő szemléletmódja miatt annak ellenére is lehetetlen lenne, hogy Bajnairól a pártban sokaknak jó a véleménye.

Magáról az ellenzéki és civil összefogásról a politikus azt mondta: "Mindent megteszünk azért, hogy az LMP megerősödjön annyira, hogy ne kelljen ilyenben részt vennie". Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy bár "nagyon nem örülnének", de lehet olyan helyzet - például ha a Fidesz kitart az egyfordulós választás mellett - amikor a párt belekényszerülhet egy ilyen szövetségbe.

Mindenki kérdezősködik

A frissen alakult Szolidaritás Mozgalom társelnöke, Kónya Péter az [origo]-nak azt mondta, "korai ez a kérdés", nem tudja, hogy részt vennének-e egy ellenzéki szövetségben. "Ez egy alulról szerveződő mozgalom, amit most kezdünk építeni, és amelyben a tagság fogja megmondani, hogy milyen stratégiát kövessünk a jövőben" - mondta Kónya Péter. Székely Sándor, a Milla egyesület társelnöke csak annyit mondott, hogy szervezetüket eddig nem keresték meg az együttműködésre vonatkozóan. Azt azonban az [origo]-nak a Demokratikus Koalíció Platform két vezetőségi tagja is megerősítette, hogy lesznek ilyenek, meg fogják keresni a szövetség építésénél azokat a szervezeteket, amelyek szóba jöhetnek.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek azt mondta, nem tud a hetilap által említett titkos tárgyalásokról, de kétségtelen, hogy az Orbán-kormányt minél szélesebb együttműködéssel lehet leváltani. "Bajnai Gordon 25 éve a barátom, és nem titkos szövetségesem" - mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy először arról kell megállapodni, milyen program szükséges a kormányváltáshoz, és csak ezután van értelme arról beszélni, hogy "ki legyen a főnök".

"Még az elején járunk a folyamatnak. Az irány egyértelmű, de ezért óvatosságra van szükség. Nincs még itt az ideje a konkrét találkozóknak. Egyelőre mindenkinek az a feladata, hogy érdeklődjön, kérdezősködjön a szóba jöhető tekintélyes emberek és szervezetek körében" - mondta egyikük, megerősítve, hogy nem tárgyaltak még Bajnai Gordonnal, és a szóba jöhető személyek, illetve csoportok beszervezésére sem készült még pontos terv vagy stratégia. Egy másik vezetőségi tag elismerte, hogy a jövőről szóló "informális ötleteléseken" valóban a Romano Prodi-féle 1995-ös Olajfa koalíciót tekintették mintának, amelynek hazai verziójába a Jobbik kivételével "mindenkit szeretnének beterelni, akit csak lehet".

Az olasz Olajfa Berlusconi útját állta


Az olasz balközép politikai pártok Olajfa nevű koalícióját 1995 februárjában alapította Romano Prodi, a koalíció egy évre rá győzött a parlamenti választásokon, Prodi miniszterelnök lett. A szövetséget eredetileg hat párt és három kisebb csoportosulás alkotta, és az 1996 és 2001 között három kormányfőt is adott Olaszországnak, majd Silvio Berlusconi jobbközép kormányának ellenzéke lett. Romano Prodi, aki közben az Európai Bizottság elnöke lett, mandátuma lejárta után hazatért, és újra a pártszövetség élére állt.