Rendelettel tiltotta ki a hajléktalanokat Józsefváros

Vágólapra másolva!
Józsefvárosban hétfőtől szabálysértés lesz az utcán élni, miután a képviselő-testület a fideszes és a jobbikos tagok szavazatával elfogadta a polgármester által javasolt rendeletmódosításokat. Kocsis Máté a vitában azt mondta: a haléktalanellátás a főváros feladata, nem a kerületé, és a városrész már így is aránytalanul nagy terhet vállal.
Vágólapra másolva!

Több mint két és fél órás, a megjelent civilek bekiabálásaitól sem mentes vita után csütörtökön elfogadta a józsefvárosi képviselő-testület azt a rendeletmódosítást, amely alapján a jövőben a VIII. kerületben tilos lesz a közterületeken koldulni, illetve a közterületet "életvitelszerű lakhatásra használni, és az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságokat közterületen tárolni" (a józsefvárosi tervekről korábbi cikkünkben olvashat részletesen).

A rendeletmódosítást a Fidesz-KDNP és a Jobbik 14 igen szavazatával, az LMP és az MSZP négy nem szavazata ellenében fogadták el. A vitában felszólalt Somfai Ágnes, az LMP fővárosi képviselője, aki a rendeletalkotás körülményeit és az abban szereplő fogalmak tisztázatlanságát bírálta. A képviselő jelezte: nem tartja jónak a kerület magánakcióját, álláspontja szerint a hajléktalanproblémát a kerületeknek és a fővárosnak közösen kell megoldania.

Kocsis Máté, a kerület fideszes polgármestere úgy reagált: a haléktalanellátás a főváros feladata, nem a kerületé, és a városrész aránytalanul nagy terhet vállal. Szerinte az önkormányzat nem tud minden hajléktalannak lakást biztosítani, de azoknak igen, akik a kerületben vesztették el otthonukat. A polgármester szavai szerint ha minden kerület így felkarolná a sajátjait, a főváros gyakorlatilag mentesülne a probléma alól.

A közrendvédelmi akciónak nevezett program fontos eleme, hogy az önkormányzat kihelyezett szabálysértési irodát nyitott a Déri Miksa és a Víg utca sarkán, "ezzel napi 24 órán át biztosítva, hogy az előállított személyekkel szemben azonnal le lehessen folytatni a szabálysértési eljárást". Ennek működése azonban többletköltséget jelent, ezért a rendőrségnek 8,5 millió, saját hivatalának és a közterület-felügyeletnek 5-5 millió forint plusz támogatást adott a testület, illetve öt ügyintézői álláshelyet hozott létre.

Salgó László, a VIII. kerület rendőrkapitánya a csütörtöki ülésen félreértésnek nevezte, hogy a közrendvédelmi akció a hajléktalanokra lenne kihegyezve. Szerinte a rendőrök végzik feladatukat, és ha szabálysértésbe ütköznek, akkor intézkednek. Mint mondta, a pozitívak a visszajelzések. Az [origo]-nak korábban több hajléktalan is azt mondta, az elmúlt napokban többször is bevitték őket a rendőrök, és többen állították, hogy azt tanácsolták nekik, menjenek a szomszédos kerületekbe, ott nem fogják piszkálni őket.