Magyar Nemzet: Nem lesznek délután kötelező tanórák

Vágólapra másolva!
A délutáni iskola csak lehetőség, azok a szülők, akik nem kívánják igénybe venni, felmentési kérelemmel élhetnek majd, és hazavihetik a gyereket - mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár.
Vágólapra másolva!

Nem lesznek délutánonként szükségszerűen tanórák és kötelező elfoglaltságok a tanrendben, az általános iskola valamennyi évfolyamán azonban alapesetben délután négyig tart majd a foglalkozás - mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára, aki jelezte azt is: napokon belül elkészül a köznevelési törvény tervezetének kodifikált változata, amit a jövő héten nyilvánosságra hoznak.

Hangsúlyozta, hogy a délutáni iskola csak lehetőség, azok a szülők, akik nem kívánják igénybe venni, felmentési kérelemmel élhetnek majd, és hazavihetik a gyereket. A rendszer az alsó tagozatokon már megszokott napközihez hasonlít majd, de fő feladata a felzárkóztatás és a tehetséggondozás lesz, olyan délutáni foglalkozásokra nyújt lehetőséget, amelyekhez eddig csak pénzért lehetett hozzájutni.

Lehetővé teszik majd az intézményeknek, hogy - amennyiben a felzárkóztatás szempontjából indokolt - iskolaotthon formájában működjenek, és ezen iskolákban délután is lesznek kötelező tanórák - mondta el Gloviczki Zoltán, hozzátéve, hogy e formában is biztosítanának egy-két olyan délutánt, amikor nincs kötelező foglalkozás. Az új modell bevezetésére 2013-ban kerülhet sor - közölte a lappal a helyettes államtitkár.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány által tervezett egésznapos iskola haszna az, hogy a gyerekeknek van idejük rendesen enni, sokat mozogni, jókat beszélgetni, megírni a leckét, haza pedig már csak pihenni mennek. Ehhez azonban rengeteg pénz kell, amely nélkül egyszerű gyerekmegőrzővé válnak az oktatási intézmények. Erről bővebben itt olvashat.