Gyorsabban tenné tiltólistára a legális drogokat a kormány

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre több olyan anyag jelent meg Európában, amely az üldözött drogok hatásait másolja, ám a szabályozás hiányai miatt készítői és árusítói nem vonhatók felelősségre. A Magyar Nemzet írása szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szigorítaná a szabályozást, így rövidebb idő alatt kerülhetnek tiltólistára a kábító hatású készítmények.
Vágólapra másolva!

Határozott és szigorú fellépést ígér a tiltólistán nem szereplő, tehát jelenleg szabadon árusítható pszichoaktív szerek forgalmazói ellen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) - írja a Magyar Nemzet csütörtökön.

A lapot a tárcánál úgy tájékoztatták, hogy egy olyan új szabályozást dolgoznak ki, amely a jelenleginél gyorsabb intézkedést tesz lehetővé a tudatmódosító szerek terjedésének megakadályozására. A Nefmi szándéka szerint a szigorítás bevezetése után már egy-két héten belül egy úgynevezett C-listára kerülhetnek a kábító hatású készítmények. A C-listás vegyületeket csak engedéllyel lehetne tartani, és ha az alapos elemzés megállapítja róluk, hogy veszélyesek, akkor törvényi tiltás alá vonnák azokat.

Az utóbbi években egyre több olyan anyag jelent meg Európában, amely az üldözött drogok hatásait másolja, ám a szabályozás hiányai miatt készítői és árusítói nem vonhatók felelősségre. A legismertebb legális pszichoaktív szer a mefedron volt, amelynek tiltólistára vétele itthon egy évbe tellett - írta a Magyar Nemzet.

A múlt héten zárult le a társadalmi egyeztetése az új drogstratégiának, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában készített egy tízfős munkacsoport. Mint arról beszámoltunk, a a kormány által bemutatott új drogstratégia legnagyobb hibáinak azt tartják a szakmai szervezetek, hogy bagatellizálja az alkohol és a dohányzás káros hatásait, miközben megbélyegzi a tiltott szert használókat, és figyelmen kívül hagyja az új drogfogyasztási trendeket.