Kártérítést követel a Négy Mancs alapítványtól egy baromfifeldolgozó

Vágólapra másolva!
Állítólag milliárdos kárt okozott az egyik nagy hazai baromfifeldolgozónak a libatömés ellen kampányoló Négy Mancs alapítvány, ezért a cég kártérítési pert indított. A cég szerint a per célja, hogy lekerüljenek a feketelistáról, és visszaszerezzék a német és osztrák piacot.
Vágólapra másolva!

Kártérítési pert indított az osztrák és a magyar Négy Mancs állatvédő alapítvány, illetve azok elnöke ellen a baromfifeldolgozással foglalkozó Hungerit Zrt. A cég a jó hírnévhez fűződő jogainak sérelme miatt követel kártérítést a libatömés ellen kampányoló alapítványoktól - közölte a cég pr-ügynöksége csütörtökön az MTI-vel.

A cégnek a közlemény szerint mintegy 2,5 milliárd forint kára keletkezett, és mintegy kétszáz embert kellett elbocsátaniuk, miután a Négy Mancs alapítvány 2006 novemberében nemzetközi kampányba kezdett a libatömés ellen, és feketelistát készített, amelyen több magyar cég neve is szerepelt. A Négy Mancs azt kérte az áruházláncoktól, hogy ne vásároljanak libamájat és -húst olyan üzemtől, amely a listán szerepel, azaz részt vesz a tömésből származó áru előállításában, feldolgozásában.

Az állatvédők kampánya után a német áruházláncok felfüggesztették a hízott liba forgalmazását 2008-ban. A legnagyobb magyar exportőrként ismert Hungerit Zrt.-nél az alapítvány nyomására 2008-ban leállították a hízottáru-feldolgozást, és csak azután indították újra, hogy ennek ellenére sem kerültek le a listáról. A cég szerint a per célja az is, hogy lekerüljenek a feketelistáról, és visszaszerezzék a cég számára rendkívül fontos a német és osztrák piacot.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos augusztus végén jelentette be, hogy vizsgálja a Négy Mancs - Alapítvány az Állatvédelemért működését. A Fővárosi Főügyészséghez fordult, kérve, hogy a hatóság az alapítvány működésével kapcsolatban folytasson le törvényességi vizsgálatot. A kormánybiztos a bíróságot is megkereste, hogy a birtokában lévő, az alapítvány gazdálkodásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot bocsássa rendelkezésére.