Számít a szomszédból átszivárgó hajléktalanokra Erzsébetváros

Józsefváros, hajléktalan, VIII. kerület
Vágólapra másolva!
A VII. kerület arra számít, hogy a józsefvárosi hajléktalanokkal szembeni "közrendvédelmi akció" miatt átszivárognak majd a hajléktalanok a környező kerületekbe. Több, VIII. kerületben élő hajléktalan azt mondta az [origo]-nak, a rendőrök azt tanácsolták nekik, hogy költözzenek át a VII. vagy IX. kerületbe. A BRFK szerint ez az állítás "erőteljesen vitatható".
Vágólapra másolva!

A BRFK adatai szerint szeptember 26. és október 3. között összesen 290 hajléktalan embert állítottak elő a józsefvárosi kapitányság rendőrei. Ellenük szabálysértési eljárások indultak a józsefvárosi önkormányzatnál. "Az akció addig tart, amíg a közterületek rendeltetésszerű használata helyre nem áll, és amíg szükséges, ezt rendőri jelenléttel biztosítjuk az állampolgárok számára" - közölte megkeresésünkre a BRFK.

Mint arról az [origo] beszámolt, egy hete rászálltak a VIII. kerületi hajléktalanokra, miután a kerület vezetése kampányt hirdetett az utcán élők ellen, a közrend helyreállítására hivatkozva. A megkérdezett hajléktalanokat az elmúlt napokban többször is bevitték a rendőrök a Józsefvárosban a közelmúltban nyitott kihelyezett szabálysértési irodára, és a szabálysértésnek számító közterületen alvás vagy más okok miatt figyelmeztetést kaptak. Többen egybehangzóan arról számoltak be, hogy a rendőrök azt tanácsolták nekik, menjenek a szomszédos kerületekbe - a VII.-be vagy a IX.-be -, ott nem fogják piszkálni őket. Ugyanez az információ a Város Mindenkié hajléktalanokat védő szervezethez is eljutott.

A BRFK az erre vonatkozó kérdésünkre így reagált: "Az az állítás, miszerint a BRFK munkatársai másik kerületbe küldtek volna hajléktalan személyeket, erőteljesen vitatható, de annak valóságtartalmát ellenőrizni kizárólag a forrás megjelölésének segítségével tudjuk."

Az [origo] megkereste a IX. és a VII. kerületet is. Erzsébetváros szociális irodája szerint "a VIII. kerületben történt szigorítások miatt várható, hogy a hajléktalanok átszivárognak a környező kerületekbe", azt ugyanakkor nem lehet egyelőre felmérni, hogy ez mennyivel emeli meg a VII. kerületben élő hajléktalanok számát. Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint ha a kerületi lakosok vagy a hajléktalanokat ellátó szervezetek jelzik a változást, akkor végig kell gondolni a megfelelő intézkedéseket "a hajléktalanok elhelyezésére és a lakosság megnyugtatására".

Bácskai János, a IX. kerület polgármestere kérdésünkre annyit mondott, hozzá nem jutott még el információ az esetlegesen a kerületükbe átköltöző hajléktalanokról, és vitatja, hogy erre buzdítanák a hajléktalanokat a józsefvárosi rendőrök. Kérdésünkre Bácskai nem akart véleményt mondani a VIII. kerületi akcióról mondván, ő sem örülne, ha a szomszédos kerületek beleszólnának a ferencvárosi döntésekbe. Csak annyit mondott, ha mégis kiderül, hogy a VIII. kerületi "közrendvédelmi akció" hatással van a IX. kerületre, akkor megteszik majd a szükséges lépéseket, addig viszont nem akar "felülni" a híreknek.

A józsefvárosi hajléktalanokat érintő akciókról szóló riportunkat itt olvashatja el, itt pedig tájékozódhat arról, milyen további, a hajléktalanokat érintő szigorításokat tervez a kerületi önkormányzat.