"Elég távol áll a Nemzeti Hitvallástól" egy ötödikes diák

Schmitt Pál aláírta az új alaptörvényt, alkotmány, alkotmányozás
Vágólapra másolva!
Több iskolában már ki is osztották a Nemzeti Hitvallást és az új alaptörvényt a tíz, illetve a tizennégy éves diákoknak - mondták az [origo] által megkérdezett intézményvezetők. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a héten küldött körlevelet, amelyben azt kéri, hogy a diákoknak adják át az új alkotmányt. Egy budapesti iskolában "kommentár nélkül" adták oda a kiadványokat, máshol a történelemtanároknak kellett elmagyarázni a jelentőségét.
Vágólapra másolva!

"Két csomag érkezett a héten az oktatási államtitkárságtól, az egyikben a Nemzeti Hitvallás-képesfüzetek, a másikban pedig a teljes alaptörvényt tartalmazó kiadványok voltak" - mondta az [origo]-nak egy budapesti általános iskola igazgatója, aki megerősítette, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár levélben kéri az iskolákat, hogy osszák ki az ötödikes tanulóknak az alkotmány preambulumát, a 14 éveseknek pedig a teljes szöveget.

A két korosztálynak kétféle kiadvány készült: a kisebbeknek a Nemzeti Hitvallást nyomtatták ki, Dugovics Titusz, Zrínyi Ilona, illetve olyan személyek (köztük Antall József volt miniszterelnök) képmásával illusztrálva, akik "törvényt szabtak a nemzetnek" (erről itt olvashat).

Az [origo]-t tájékoztató intézményvezetők szerint az oktatási államtitkár a körlevélben azt írja, hogy "az ajándékozási akció minden évben folytatódik", vagyis a következő években fokozatosan minden tanuló megkapja majd az új alaptörvényt. Az igazgatók szerint Hoffmann Rózsa azt is írja, hogy 2012-től a sikeresen érettségizők díszkiadásban vehetik majd át az új alaptörvényt.

Az igazgatók szerint az államtitkár a levélben arra is felhívja a figyelmet, hogy szeptemberben minden önkormányzatnál felállították az alaptörvény asztalát, ahol bárki megrendelheti a kiadványt. A tanulóknak küldött kiadványokat a diákságnak szánja a kormány, ezt nem lehet megvásárolni.

Az [origo] által megkérdezett budapesti, pécsi, győri, miskolci és kecskeméti általános iskolák vezetői, illetve több nyolcosztályos gimnáziumban is azt mondták, hogy a héten megkapták a csomagot Hoffmann Rózsa levelével, és több intézményben már ki is osztották a diákoknak a kiadványokat. "Habár az államtitkár azt kéri, hogy az osztályfőnökök adják át az alkotmányt a gyerekeknek, nálunk a törtélemszakosok osztják ki, és megpróbálják értelmezni ezt az egészet" - mondta az egyik budaörsi iskola igazgatója. Szerinte egy ötödikes gyerek "elég távol áll a Nemzeti Hitvallástól, és biztosan nem érti, mit jelent például az a mondat, hogy a Szent Korona testesíti meg az ország alkotmányos állami folytonosságát".

Egy budapesti intézmény igazgatója azt mondta, hogy "a Nemzeti Hitvallás-füzetet" reggel kiosztották az osztályfőnökök az ötödikeseknek. "A kollégák kommentár nélkül átadták, de azt nem idézném, hogy a tanáriban mit mondtak" - mondta egy pesti általános iskola igazgatója.

Több iskola vezetője is azt mondta, hogy a csomagok és az oktatási államtitkár levele mellett kaptak egy levelet Schmitt Páltól, amelyben az államfő az új alaptörvény jelentőségéről ír 2011. április 25-i keltezéssel. "Arra nincs semmilyen utasítás, hogy az államfő levelével mit kezdjünk" - mondta az egyik budaörsi iskola vezetője.