Magyar Nemzet: Áder János is esélyes az új bírói hivatal élére

Vágólapra másolva!
Még ebben a hónapban a parlament elé kerül az igazságszolgáltatás reformjáról és a bírói rendszer átalakításáról szóló törvény a Magyar Nemzet szerint. A lap úgy tudja, hogy a jelenlegi Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal élére Áder János is esélyes, és leválthatják főbírói posztjáról Baka Andrást.
Vágólapra másolva!

Az igazságszolgáltatás reformját érintő törvénytervezetek október közepén, míg a választójogi törvényjavaslat a hónap végén kerülhet a parlament elé - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lap szerint fideszes körökben Áder Jánost is esélyesnek tartják az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal (OBH) élére. A januárban felálló hivatal elnöke nem lesz azonos a Kúria, vagyis az eddigi Legfelsőbb Bíróság elnökével, hanem a parlament választja majd meg kétharmados többséggel, kilenc évre.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a Kúria élére a korábbi hírekkel ellentétben nem Baka András jelenlegi főbíró kerül majd.

Várhatóan október végén a parlament elé kerül a választójogi törvény, amely a lap szerint azt tartalmazza, hogy a határon túli magyar állampolgárok egy országos listára adhatják majd le szavazatukat, ezt levélben vagy az érintett ország konzulátusán tehetik majd meg.