Három csapás törvény: bankrablóra kér életfogytiglant a zalai ügyészség

Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron hétszer próbált meg bankot rabolni az a sümegi férfi, akit a három csapás törvény miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélne az ügyészség. A férfi szerdai meghallgatásán azt állította: kényszerítették a takarékszövetkezeti fiókok kirablására.
Vágólapra másolva!

A "három csapás" elve alapján életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta a Zala Megyei Főügyészség egy 43 éves sümegi férfi ellen, aki a vád szerint az elmúlt évben több nyugat-magyarországi megyében rabolt ki vagy kísérelt meg kirabolni takarékszövetkezeteket. Négyszer több millió forintot zsákmányolt, de volt hely, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült. M. László többek között kétszer is kirabolta a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezetet, és szintén kétszer tért vissza a egy gyenesdiási fiókba.

A szerdai tárgyaláson a vádlott csupán egy alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de ezeknél is többször arra hivatkozott, hogy fenyegetéssel vették rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva nem nevezte meg azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra. Kihallgatásán az is kiderült, hogy a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, egyszer pedig meg is verték, amiért nem fizette ki időben a tartozását.

A Zala Megyei Főügyészség a férfit többek között jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablással, valamint annak kísérletével és előkészületével, továbbá személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta meg.