Összeszólalkozott Stumpf István és Dávid Ibolya az UD Zrt.-ügy tárgyalásán

Vágólapra másolva!
Tanúmeghallgatással folytatódott kedden a volt MDF-es vezetők ellen indított per. Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, aki az ügy kirobbanásakor a Századvég Alapítvány elnöke volt, a meghallatáson bírálta Dávid Ibolyát, amiért a neve belekeveredett az ügybe, és szerinte "egy telefont megért volna", hogy ne a sajtóból értesüljön a történtekről. Dávid Ibolya szerint az elhangzottak beleillettek az akkori események sorába.
Vágólapra másolva!

Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter, Pettkó András volt MDF-es, majd független országgyűlési képviselő és Hock Zoltán, az MDF volt elnökhelyettese, majd a pártból kizárt volt országgyűlési képviselő tanúmeghallgatásával folytatódott kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyben Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és egykori frakcióvezetőjét, Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel vádolják.

"Rosszulesett, hogy belekeveredtem egy olyan dologba, amelyhez semmi közöm nincsen" - mondta a bíróságon Stumpf István. Az akkor a Századvég Alapítvány elnökeként dolgozó Stumpf Istvánt a miatt kérdezték, hogy 2008-ban nyilvánosságra került az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti telefonbeszélgetés felvétele. Erre hivatkozva állította sajtótájékoztatón a volt MDF-elnök, hogy ellene és pártja ellen törvénytelen adatgyűjtés indult, melynek hátterében S. állt. A sajtóban később megjelent, hogy az S. monogram Stumpf Istvánt takarja. Stumpf a per keddi tárgyalásán többször elmondta, hogy a beszélgetés rá vonatkozó része nem valós.

A tárgyaláson Stumpf István és Dávid Ibolya között vita bontakozott ki. Stumpf bírálta Dávid Ibolyát, amiért a neve belekeveredett az ügybe, és szerinte "egy telefont megért volna", hogy ne a sajtóból értesüljön a történtekről, ráadásul akkor személyesen közölhette volna, hogy nem igaz, ami a telefonbeszélgetésben elhangzott. Dávid Ibolya pedig azzal érvelt, hogy "nem saját kútfőből készült a hangfelvétel", és az elhangzottak beleillettek az akkori események sorába.

Az alkotmánybíró arról is beszélt, nem tudott arról, hogy Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány akkori munkatársa, jelenlegi kormányszóvivő tanácsokat adott Almássy Kornélnak, aki akkor Dávid Ibolyával szemben az MDF elnöki posztjáért indult. Sőt sokáig azt sem tudta, hogy Almássy indul a posztért - tette hozzá. Mint mondta, ha tudott volna róla, hogy Giró-Szász tanácsokat ad neki, akkor biztos, hogy éles vitába szállt volna munkatársával, ahogy fogalmazott, "megpróbálta volna leállítani", arra hivatkozva, hogy ez nem tesz jót a Századvég elemzői karakterének.

Pettkó András és Hock Zoltán egykori MDP-es politikusok szerint Almássy Kornélt nem választották volna meg elnöknek, erre nem volt esélye. Pettkó András szerint szoros eredmény alakult volna ki, de ez nem lett volna elég a poszt elnyeréséhez Almássynak, Hock Zoltán szerint pedig Almássy legfeljebb 30-40 százalékos eredményt tudott volna felmutatni a jelölt Dávid Ibolyával szemben.

A vádirat szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Dávid Ibolyát a személyes adattal visszaéléssel mellett kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.