A Jobbiknak is van jelöltje a leghősiesebb város címre: Kőszeg

Vágólapra másolva!
Kőszegnek adná a leghősiesebb város címét egy jobbikos törvényjavaslat. Először fideszes képviselők kezdeményezték, hogy Szigetvár kapja meg ezt a titulust, majd néhány nappal később az MSZP indítványozta, hogy Egert is így nevezzék el.
Vágólapra másolva!

Baráth Zsolt és Ferenczi Gábor jobbikos képviselő törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, melyben azt javasolják, hogy az országgyűlés adományozza a leghősiesebb város (Civitas Invicta) címet Kőszegnek. Ezzel tisztelegnének a település lakóinak az 1532-es török támadás idején tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt.

Szeptember 9-én három fideszes országgyűlési képviselő - Bánki Erik, Lezsák Sándor és Pichler Imre László - nyújtott be javaslatot a parlamentnek, mely szerint a leghősiesebb város címet adományoznák Szigetvárnak. Ezzel állítva emléket a település 1566-os megtámadásakor mártírhalált halt hősöknek.

Három nappal később, szeptember 12-én jött az MSZP indítványa: a Sós Tamás és Kolber István aláírásával jegyzett indítvány Egernek adományozta volna ezt az elnevezést. Indoklásuk szerint támogatják azt a korábbi javaslatot, hogy Szigetvár megkapja ezt a címet, de egyben javasolták, hogy az egri védőknek is állítsanak emléket ilyen módon. A parlament honlapja szerint ezt a törvényjavaslatot visszavonták.

A Fidesz javaslatához kapcsolódóan egy jobbikos módosító indítvány Szigetvárnak a Civitas [Invicta] Heroicissima címet adná. Indoklásuk szerint latinul a Civitas Invicta nem azt a címet jelenti, amelyet a törvényjavaslat szeretne odaadományozni a városnak, miszerint "leghősiesebb város" lenne Szigetvár, hanem "legyőzhetetlen város".