Magára maradt a Fidesz az újpesti adósságháborúban

Újpest, Az újpesti víztorony a IV. kerületi Árpád úton
Vágólapra másolva!
Népszavazást kezdeményezett a helyi ellenzékkel együttműködve egy újpesti KDNP-s képviselő, hogy így akadályozza meg a helyi Fidesz egyik intézkedését. Az újpesti fideszes önkormányzat szeptember közepén döntött arról, hogy ötmilliárd forintos kötvénykibocsátásból fedezi a következő évek fejlesztéseit. A helyi ellenzék tiltakozik az ellen, hogy ekkora adósságba veri magát az önkormányzat, a helyi KDNP szerint pedig az újpesti Fidesz "szembemegy a kormányprogrammal is".
Vágólapra másolva!

"A nagymamám a porszívóját is nagyobb előkészítés után vásárolta meg, mint ahogy ezt a kötvénykibocsátást megszavaztatta Újpest fideszes vezetése" - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik döntéséről Szalma Botond újpesti KDNP-s képviselő. Szalma, aki az országos szinten a Fidesszel szövetséges KDNP budapesti elnöki tisztségét is betölti, az MSZP-vel és az LMP-vel közös nyilatkozatban tiltakozott a múlt héten a fideszes döntés ellen, és az ellenzéki pártokkal közösen helyi népszavazást is kezdeményezett.

Budapest IV. kerülete szeptember közepén rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntött ötmilliárd forint értékű kötvény kibocsátásról. Újpest fideszes vezetése ebből a forrásból finanszírozná pédául az új főtér vagy az új uszoda felújítását. A fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt előterjesztését a tizenhárom tagú Fidesz-frakció megszavazta, míg az ellenzék (öt MSZP-s, valamint egy-egy LMP-s és jobbikos képviselő), illetve a KDNP-s Szalma Botond is ellene voksolt.

Tízmilliárd forint húsz év alatt

"A kötvénykibocsátás előkészítése egy kapuzárási pánikra emlékeztetett" - mondta az [origo]-nak Trippon Norbert, a helyi MSZP frakcióvezetője, aki azt állítja, hogy még a bizottságok sem nézhették át az előterjesztést a szavazás előtt, olyan gyorsan döntött róla a képviselő-testület.

Újpest LMP-s képviselője, Perneczky László pedig azt mondta, "az is nagy probléma, hogy Újpestnek ez nem egyszerűen ötmilliárd forint adósságot jelent". Az LMP-s képviselő szerint mivel a kötvényeket húszéves futamidőre bocsátotta ki az önkormányzat, és évente nagyjából félmilliárd forintot kell törleszteni, ez összesen tízmilliárd forint kifizetését jelenti a következő két évtizedben.

"Már május elején világos volt, el is mondtuk már akkor, hogy külső forrásokat fogunk bevonni a fejlesztésekhez, kapkodásról tehát szó sem volt" - jelentette ki az [origo]-nak Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere. A városrész vezetője azt mondta, hogy februárban negyvenöt ezer újpesti háztartásba juttattak el kérdőívet arról, hogy a helyben élők mit hiányolnak a városban. A visszaérkezett hétezer válasz alapján döntöttek arról, hogy külső forrásokból folytatják a kerület főterének megújítását, építenek saját uszodát és felújítják a fővárostól átvett szakrendelőt. "Már augusztusban szavaztunk volna erről, de nem készült el minden anyag, mert nagyon alapos előkészítő munkát végeztünk. Így végül szeptemberben, rendkívüli ülésen döntöttünk" - mondta a polgármester.

"A Fideszre is rászólok, ha valami rosszat csinál"

Az előterjesztést azonban nemcsak az ellenzéki pártok kritizálták. Szalma Botond KDNP-s képviselő szerint a kötvénykibocsátás "nemcsak előkészítetlen volt, hanem szembemegy a kormányprogrammal és az országos pártakarattal is". Orbán Viktor miniszterelnök többször kijelentette, hogy az ország ellőtt álló egyik legfontosabb feladat az államadósság csökkentése, és a jövő évi költségvetés tervezete szerint az eddigieknél jobban követni akarja az önkormányzatok által felhasznált pénz útját is a kormány (erről itt olvashat).

Szalma Botond azt mondta, hogy "ezt az ötmilliárdos adósságot akkor veszi a nyakába az önkormányzat", amikor még nem döntött a parlament az új önkormányzati törvényről, "amikor még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a települések finanszírozása, és egyáltalán milyen feladatokat láthatnak el a kerületek".

Nem ez az első eset, hogy a KDNP fővárosi elnöke szembemegy a helyi Fidesszel. Júliusban Szalma vezetésével húsz helyi KDNP-s tüntetett az önkormányzat ellen, mert a Fidesz korábban leváltott két KDNP-s delegáltat a testület gazdasági bizottságából. Januárban pedig "hajmeresztőnek" nevezte Wintermantel Zsolt ötletét, aki azóta megszavazott előterjesztésében havi 350 ezer forinttal járó életműdíjat adott Derce Tamás volt újpesti polgármesternek (erről itt olvashat).

Szalma Botond azt mondta az [origo]-nak, hogy nem együttműködik, hanem együtt szavaz az ellenzéki pártokkal. "Én nem gombnyomogatásra szerződtem, a Fideszre is rászólok, ha valami rosszat csinál" - mondta Szalma, aki hozzátette, hogy a KDNP országos vezetéséből "még senki nem jelezte, hogy probléma lenne a megszólalásaival".

Forrás: MTI/Beliczay László
Újpest főtere, amelynek teljes felújítását kötvénykibocsátásból fedezné az önkormányzat

Wintermantel Zsolt szerint a kötvénykibocsátás ellen tiltakozó KDNP-s képviselő "már egy ideje sérelmi politikát folytat, folyamatosan szembemegy a Fidesszel helyi és országos szinten is". Hozzátette, hogy "ezzel nem kívánok foglalkozni", azt azonban visszautasítja, hogy az intézkedés szembemenne a kormányprogrammal és az Orbán-kormány által meghirdetett, államadósság elleni harccal. "Ezt az ötmilliárd forintot kifejezetten fejlesztésre költjük, működésre egyetlen fillér sem megy el, ez tehát a jövőbeli bevételeink terhére végzett előrehozott fejlesztés" - mondta a polgármester.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben a szocialista gazdasági alpolgármester által összerakott költségvetést 900 millió forintos belső hiánnyal vette át, de "ezt fegyelmezett gazdálkodással és hatékonyságnöveléssel sikerült kigazdálkodni, így most már stabil a gazdálkodás". A helyi MSZP, LMP és KDNP szerint viszont eddig adósság nélkül működött Újpest.

"Az újpesti Fidesz fél"

Az MSZP, az LMP és a KDNP közösen kezdeményezte, hogy az újpestiek népszavazáson dönthessenek arról, támogatják-e a kötvénykibocsátást. A Jobbik külön beadványban kezdeményezte a népszavazást erről. Pajor Tibor jobbikos önkormányzati képviselő közleményében azt írta, hogy a kötvénykibocsátás "a várost húszéves adósságcsapdába zárja". Szerinte a törlesztésre szánt évi 460-550 millió forintot felhasználva "a fejlesztések nyolc év alatt saját erőből kivitelezhetők".

A pártok képviselő-testülethez benyújtott kezdeményezését nem tűzte napirendre a testület, így az MSZP, az LMP és a KDNP közös sajtónyilatkozatban támadta a Fideszt a múlt pénteken. A pártok azt írták például, hogy "az eljárás a demokratikus normák megcsúfolása", illetve "az újpesti Fidesz fél az újpestiek véleményétől".

Az MSZP frakcióvezetője, Trippon Norbert azt mondta, "megfontolják, hogy elkezdik az aláírásgyűjtést", illetve kezdeményezik, hogy a budapesti kormányhivatal is vizsgálja a kötvénykibocsátás részleteit. Az ellenzéki pártok és a KDNP azt szeretné, ha a népszavazásig nem írna alá semmilyen szerződést a polgármester. Wintermantel Zsolt a népszavazási kezdeményezésről azt mondta: a kötvénykibocsátás a költségvetés része lett, "erről tehát nem lehet népszavazást tartani" - utalt a jogszabályokra a polgármester.

A kerület vezetője hozzátette: "kifejezetten furcsállja", hogy a húszmilliárdos költségvetésből gazdálkodó kerületben az évi félmilliárdos törlesztési kötelezettségről, azaz a költségvetés 2,5 százalékáról akarnak népszavazást tartani, "miközben a fennmaradó 97,5 százalékról simán döntenének a nép megkérdezése nélkül". Wintermantel szerint "ez nem szól másról, csakis arról, hogy a kötvénykibocsátást ellenzők nem akarják megadni az újpestiek számára azt, amire már húsz éve várnak, a saját uszodát, vagy a méltó egészségügyi ellátást".