Orbán: Az állam átveszi a megyei önkormányzatok adósságát

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen
Vágólapra másolva!
A megyei önkormányzatok 180 milliárd forintos adósságának átvételére tett ígéretet Orbán Viktor hétfőn, mint mondta, a tartozások átütemezéséről tárgyalni fognak a bankokkal. Még ősszel az országgyűlés elé kerülhet az erről szóló törvény.
Vágólapra másolva!

2012. január elsejétől az állam veszi át a megyei önkormányzatok intézményeit és felhalmozott adósságát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, miután megállapodást írt alá a megyei közgyűlések elnökeivel. Az erről szóló törvényt a kormányfő szerint még ősszel beterjesztik a parlamentnek.

Az intézmények és az adósság átvételével Orbán Viktor szerint megszűnik "az a tarthatatlan állapot", hogy az intézményrendszer természeténél fogva adósságot termel, hiszen több feladatot kap, mint amennyi pénzt a feladatok elvégzéséhez. A kormányfő szerint a megyei önkormányzatok eddig is "heroikus munkát végeztek", hogy biztosítsák az ellátást. A megyei önkormányzatok összes adóssága mintegy 180 milliárd forint, ezt a kincstár veszi át. Orbán Viktor azt mondta, megkezdik a tárgyalásokat a hitelezőkkel, hogy átütemezzék ezt az adósságot.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök úgy fogalmazott, mindegy mennyi adósság jár le az idén, hiszen megkezdik a tárgyalást az átütemezésről, emiatt "a mostani adósságszerkezet nem mérvadó". A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy a magyar bankrendszerre már eddig is sok terhet róttak, ezért óvatosnak kell lenniük az adósságok újratárgyalásakor, mert kellemetlen meglepetések érhetik a gazdaságot, ha tartósan veszteségessé válik a bankrendszer.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Orbán Viktor miniszterelnök és Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke

A megyei önkormányzatok a jövőben fellélegezhetnek - mondta Orbán -, és erőiket az intézményfenntartás helyett a fejlesztéspolitikára fordíthatják, amelynek kulcsszereplői lesznek. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ha a megállapodás nem jön létre, októberben bizonyos önkormányzatoknál már bért sem tudtak volna fizetni, de nem részletezte, milyen átmeneti intézkedésekkel biztosítják a finanszírozást az évből még hátra lévő három hónapban.

A 19 megyei önkormányzat közül eddig Heves megye jelentett hivatalosan csődött, vagyis kezdeményezett úgynevezett adósságrendezési eljárást. Jogilag még nincs csődben, de hónapok óta gyakorlatilag fizetésképtelen a legtöbb intézményt fenntartó Pest megyei önkormányzat (erről itt olvashat részletesen). A bejelentésen jelen volt Szűcs Lajos, a Pest megyei közgyűlés fideszes elnöke is, aki azt mondta: ha nem is könnyen, de minden megyei vezetés aláírta a megállapodást.