A krokodil bőre okozta a vérző sérülést a hüllőház tulajdonosa szerint

Vágólapra másolva!
Nem támadott meg senkit sem a balatonszárszói hüllőház krokodilja, az viszont lehet, hogy a bőre felsértette az egyik munkás kezét - mondta az [origo]-nak a hüllőház tulajdonosa. Az MTV Híradója vasárnap közölte, hogy az új krokodil csapkodni kezdett és a sérülteket ellátó orvos hétfőn megerősítette, hogy szerinte harapásból származnak a sebek. A budapesti állatkert szóvivője szerint a krokodilharapásnak általában végzetes nyoma van.
Vágólapra másolva!

"Nem történt semmilyen krokodiltámadás: ha a krokodil harapta volna meg a kollégámat, akkor már nem lenne keze" - állította az [origo]-nak Pécsi Tibor, a balatonszárszói Krokodil Zoo nevű hüllőház tulajdonosa. Szerinte a média torzította el a történetet, nem igaz, hogy két embert megsebesített "a hüllőház új szerzeménye", a százötven kilós és több mint két méter hosszú krokodil.

A Magyar Televízió vasárnapi Híradója szerint éppen el akarták helyezni az állatot az új lakhelyén, amikor rátámadt a telepítésben segédkezőkre. Pécsi Tibor szerint viszont annyi történt, hogy amikor a medencébe rakták be a krokodilt, akkor "az egyik ember erősen odaüthette a kezét a medencénél lévő vaskerethez, a másik kolléga alkarját pedig a krokodil rücskös bőre felszakította".

Pécsi Tibor azt mondta, azért nem látta pontosan, mi történt, mert ő fogta az állat fejét. "A krokodilnak be volt kötve a szája, én tartottam, hogy ne csapkodjon, amikor a medencébe engedtük, még akkor is rajta volt a száján a kötés" - mondta a tulajdonos. Pécsi Tibor szerint felvétel is bizonyítja, hogy a krokodil bekötött szájjal érkezett a medencébe, és ezt át is adta a rendőrségnek.

A rendőrség vizsgálja a büntetőjogi felelősséget

A balatonszárszói hüllőház két sérültjét ellátó orvos viszont biztos abban, hogy harapott sebet látott. Ahmed Safar, a Siófoki Kórház sebész főorvosa azt mondta az [origo]-nak, hogy "kizárt dolog, hogy arról van szó, hogy a vaskerethet csapódott az egyik sérült alkarja, a sebek mindkét férfin harapott sebek voltak". A főorvos megerősítette, hogy mindkét férfi sérülései nyolc napon túl gyógyulnak, de saját kérésükre már hazamhettek a kórházból.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csak annyit mondott az [origo]-nak, hogy a siófoki rendőrkapitányság vizsgálja, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség az ügyben. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást, a hüllőház tulajdonosát és a főorvost is kihallgatták már.

Kicsavarja az ízületnél a testrészt

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője szerint, ha valakit a krokodil megharap, ritkán marad meg a megharapott testrész. "A krokodil úgy támad, hogy a fogával megragadja az áldozat testét, és elkezd pörögni. Az állat elkezdi rángatni, majd kicsavarja az ízületnél a testrészt" - mondta Hanga. A szóvivő szerint legutóbb néhány évvel ezelőtt hallott arról, hogy Dél-Kelet Ázsiában egy állatorvosi beavatkozásnál a bódításból a krokodil felébredt, és "azonnal lekapta az állatorvos karját".

Hanga Zoltán azt mondta, hogy a nagyobb méretű krokodilok telepítésénél fontos, hogy az állat tájékozódását megzavarják. "Általában egy pokrócot vagy egy lepelt tesznek a fejére, így nem tudja merre támadjon, illetve fontos a krokodil száját átkötni, ehhez egy szigetelőszalag is elég".

A balatonszárszói Krokodil Zoo idén augusztusban nyílt meg. Az 1300 négyzetméteres hüllőházban óriáskígyók, varánuszok és most már tizenhat krokodil található. A krokodilok ötven négyzetméteres medencékben élnek és szaporodhatnak is.