Milliós csalás miatt ítéltek el egy nagykanizsai önkormányzati dolgozót

Vágólapra másolva!
Egy nagykanizsai önkormányzati ügyintéző a segélynyilvántartó számítógépes program hiányosságát kihasználva több millió forintot utalt ki a hivatal két ügyfelének, és azt várta tőlük, hogy az összeg felét juttassák vissza neki. Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés és folytatólagosan elkövetett csalás miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a nagykanizsai polgármesteri hivatal volt ügyintézőjét a Zala Megyei Bíróság. Pécsi Katalin a segélynyilvántartó számítógépes program hiányosságát kihasználva 2008 júniusától 2009 augusztusáig a hivatal egyik ügyfelének 5 millió 132 ezer, egy másiknak pedig 376 ezer forintot utalt ki jogtalanul, azzal a megkötéssel, hogy az összeg felét visszajuttatják a számára.

A volt ügyintéző a bíróságon elismerte felelősségét a jogtalan átutalásokban, de tagadta, hogy ebből személyes haszna lett volna. Azt vallotta, hogy miután a hivatalban többször is találkozott a szociális segélyezettekkel, megsajnálta őket, segíteni akart rajtuk, de ezért nem kért és nem vett át pénzt. A bírói indoklás szerint a másod- és harmadrendű vádlottak önmagukra tett terhelő vallomásával egyértelművé vált, hogy Pécsi Katalin az ügyfelek nehéz anyagi helyzetét kihasználva anyagi haszonszerzés miatt követte el a csalást.

A vádlottak közül az egyik asszony 2 év, 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a másik asszony 8 hónapos börtönbüntetését 2 év próbaidőre függesztették fel. A vádlottakat kötelezték a hivatalból jogtalanul felvett pénz visszafizetésére és a perköltség megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős; az ügyész súlyosbításért, az elsőrendű vádlott enyhítésért fellebbezett. A nagykanizsai polgármesteri hivatalban történt csalásra 2009-ben, egy revizori vizsgálat során derült fény. A hivatalban belső vizsgálat indult, a jegyző pedig feljelentést tett a rendőrségen.