Blikk: Ötszobás hivatali lakást béreltek Halász János államtitkárnak

Vágólapra másolva!
Ötszobás, 375 négyzetméteres szolgálati lakást bérelt Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Halász János államtitkárnak - írja a Blikk. A lap szerint az államtitkár tavalyi kinevezése után költözött a lakásba, de már felmondta az ingatlanszerződést. A Blikk eddig még nem kapott választ arra, hogy hol található az ingatlan.
Vágólapra másolva!

A fővárosban 4+1 szobás szolgálati lakást kapott korábban Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára - írja hétfői számában a Blikk. A lap összesítése szerint ez volt a legnagyobb olyan lakás, amelyet az állam bérelt kormányzati tisztviselőknek ebben a ciklusban. A második legnagyobb, 158 négyzetméteres szolgálati lakást Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, a harmadik legnagyobbat - egy 101 négyzetméteres ingatlant - pedig Kontrát Károly belügyi államtitkárnak bérelte a minisztériuma.

A Blikk kitér arra, hogy Halász János tavaly nyáron, kinevezése után költözött be a lakásba, idén azonban augusztus 31-ével felmondta a bérleti szerződést. A lap megkérdezte az államtitkárt, mi az oka, hogy felmondta az ingatlanszerződést, de a fideszes politikus a lapzártáig nem válaszolt. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sem indokolta meg, miért kellett ekkora ingatlant bérelni Halász Jánosnak, és a lap nem kapott választ arra sem, hogy hol van ez a lakás.

A debreceni lakóhellyel rendelkező Halász Jánosnak, mivel nincs budapesti ingatlana, a jogszabályok szerint jár az állami lakás, vagy pedig albérleti díját - legfeljebb havi 231 ezer forint erejéig - állja a minisztériuma.

A minisztériumok [origo]-nak küldött augusztusi válaszaiból az derült ki, hogy Pesten a Belvárosban, illetve Budán az I., II. és XII. kerületben jellemzően hetven-száz négyzetméteres lakásban laknak azok az államtitkárok, akiknek ingatlant bérelt és havi több százezer forintos lakásfenntartási támogatást fizet az állam.

Az akkori tájékoztatás szerint a legnagyobb bérelt lakásban Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár lakik, akinek a jogszabályban megengedett legnagyobb összegért, havi 231 900 forintért bérel egy 131 négyzetméteres ingatlant a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Navracsics Tibor augusztusi, Nyakó István szocialista képviselőnek adott írásos válaszában az szerepel, hogy Halász János államtitkárnak 4+1 szobás ingatlant bérel minisztériuma, a lakás bérleti, illetve üzemeltetési költsége a táblázat szerint 134 027 forint.