Három fideszes képviselő mentelmi jogáról dönt a parlament

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen
Vágólapra másolva!
A tavalyi zárszámadásról és a nemzeti energiastratégia elfogadásáról dönt hétfői ülésén a parlament. A képviselők szavaznak arról is, hogy felfüggesztik-e Budai Gyula, Meggyes Tamás és Szekó József mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!

A tavalyi zárszámadásról szavaz hétfői ülésén az országgyűlés. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott zárszámadási törvénytervezet első mondatában azzal vádolja meg az előző kormányt, hogy hamis adatokat szerepeltetett a 2010-es költségvetésben, így a hiány a 7 százalékot is meghaladta volna. Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a tervezetben szereplő vádakra közleményben úgy reagáltak: " a hazugság akkor is hazugság marad, ha a zárszámadási törvénybe foglalják".

Mivel a zárszámadáshoz csak egy, a normaszövegből épp ezt a megállapítást száműzni igyekvő, az előterjesztő által nem támogatott MSZP-s módosító javaslat érkezett, a parlament hétfőn határozhat a jogszabály elfogadásáról.

Döntenek a képviselők a nemzeti energiastratégiáról is. A kormány júliusban hagyta jóvá a dokumentumot, amelynek értelmében csökkenteni szükséges az importfüggőséget és erősíteni az állami szerepvállalást. A stratégia úgy számol, hogy 2030-ra 30 százalékkal nő az ország villamosenergia-igénye. A stratégiáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Szavaz az országgyűlés arról a határozati javaslatról is, amellyel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 865 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, köztük 171 olyanét, amelyet még az 1990 májusában tartott szabad választások előtt fogadott el a törvényhozás.

Ezen túl három fideszes képviselő - Budai Gyula, Meggyes Tamás és Szekó József - mentelmi jogáról döntenek a képviselők. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos esetében negyedszer, Meggyes Tamás volt esztergomi polgármesterrel kapcsolatban tizedszer kell határoznia a parlamentnek ebben a ciklusban. A Mohácsot 1998 óta vezető Szekó József kiadásáról a tavalyi kormányváltás óta már tizenkettedik alkalommal szavaz a parlament, miután a baranyai város egyik polgára sorra becsületsértéssel és rágalmazással vádolja. A szakbizottság, ahogy eddig, most is a politikusok mentelmi jogának fenntartását javasolja.

Részletes vitákkal zárja hétfői ülésnapját a parlament. Így megtárgyalja a Gazdasági Versenyhivatal tavaly évi beszámolójához, illetve az uzsora-bűncselekmények szigorúbb szankcionálását javasló kormányzati előterjesztéshez fűzött módosító indítványokat.