Vágólapra másolva!
A MAL Zrt. vezetőit és a regionális környezetvédelmi hatóságot tartja felelősnek az egy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófáért az iszapömlést vizsgáló parlamenti bizottság -jelentette ki a bizottság jobbikos elnöke, Kepli Lajos. A jelentést, amelyet eljuttatták a Nemzeti Nyomozóirodának, kedden hozzák nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság jelentése szerint a MAL Zrt. vezetői és a regionális környezetvédelmi hatóság a felelős a tragédiáért. Kepli Lajos, a testület jobbikos elnöke vasárnap a Magyar Televízió A lényeg című műsorában azt mondta: a bizottság jelentésének megállapításai szerint nem természeti, hanem ipari katasztrófa történt tavaly október 4-én.

Kepli Lajos szerint az elmúlt 10 hónap vizsgálatai alapján a bizottság szerint a történtekért a létesítmény üzemeltetője, illetve a környezetvédelmi hatóság tehető felelőssé. A képviselő nevek említése nélkül annyit mondott, hogy a testület által elkészített jelentésből kiderül: szerintük a cég vezetőit büntetőjogi felelősség terheli, ezért a dokumentumot eljuttatják a Nemzeti Nyomozóirodának is. Mint mondta, a felsővezetői döntések között van hibás döntés és mulasztás is.

Kepli Lajos közölte azt is, hogy a bizottság jelentésében több törvénymódosítási javaslatot is tesz, például a hatósági ellenőrzés szigorítására. A jelentést kedden hozzák nyilvánosságra - hangzott el a műsorban. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét. Cikkeinket a katasztrófáról itt olvashatják.