Az összes rezidensnek ad majd ösztöndíjat a kormány Szócska szerint

Vágólapra másolva!
Ne az elvándorlásra toborozzanak, hanem folytassák a közös munkát - ezt javasolja a Magyar Rezidens Szövetségnek küldött nyílt levelében  Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy "lépésről-lépésre" az összes rezidensre kiterjesztik azt az ösztöndíjat, amely öt éven keresztül százezer forinttal támogatja a kezdő orvosokat, ha tíz évig nem mennek külföldre. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy reagált, hogy nem a rezidensekkel, hanem az egész orvostársadalommal kell megegyezni.
Vágólapra másolva!

A rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését - mondta a Kossuth Rádiónak Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki megfogalmazása szerint "baráti hangú levelet" írt a Magyar Rezidens Szövetségnek.

A levélben az államtitkár azt írta, hogy elfogadja a rezidensek érveit és megérti helyzetüket, de egyúttal kiemelte: jelenleg nincs olyan ágazat, ahol meg lehetne mondani, hogy mi lesz öt év múlva. Szerinte "ebben az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben a követelésekkel csak bajt lehet elérni".

Szócska Miklós szerint a szövetséggel együtt átdolgozott Markusovszky Lajos ösztöndíjprogram második köre sikeres, "naponta negyvenen jelentkeznek". Az államtitkár nyílt levelének címe: 374, mivel mostanáig ennyi rezidens jelentkezett a kibővített rezidensi ösztöndíjprogramra. Az államtitkár szerint ez a szám azt mutatja, hogy a decemberi határidő lejárta előtt biztosan be fog telni a keret, tehát "megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására" - mondta Szócska Miklós.

Az ösztöndíj lényege, hogy öt éven keresztül havi nettó százezer forintos támogatást kaphatnak azok a rezidensek, akik vállalják, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben fognak dolgozni, és nem fogadnak el hálapénzt. Az első kiírásban meghirdetett 620 helyre csupán 141 rezidens és szakgyógyszerész-jelölt jelentkezett (az okokról és a rezindensek véleményéről itt olvashat).

Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több száz millió forintot nyernek, és így lépésről-lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást. Szócska Miklós elmondása szerint levelében arra is kitért, hogy a rezidenseknek képzésükben a hallgatói önkormányzati jogosítványokhoz hasonló jogokat adnának. Így értékelhetnék oktatóik munkáját, a visszajelzések mentén javulna a képzésük színvonala - tette hozzá.

A rezidensek szerint minden orvosnak "méltó bér" járna

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke Szócska Miklós nyilatkozatára úgy reagált, hogy minden olyan ajánlatot megfontol, ami képes az orvosok kényszerelvándorlását érdemben csökkenteni, de nem csak számukra, hanem az egész orvostársadalomnak kell méltó bér- és munkakörülményeket teremteni. Papp Magor azt mondta, hogy a levélről a sajtóból értesült, részleteit így egyelőre nem kommentálja. Kijelentette, hogy a szövetség kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

"Nem a rezidensszövetség akciója az elvándorlás okozója" - mondta Papp Magor. Szerinte egyetlen kollégát sem kérnek arra, hogy hagyja el az országot, csak azt kérik, hogy ezek között a "méltatlan" körülmények között néhány hónapra, amíg nem történik érdemi változás, függesszék fel részvételüket az ellátórendszerben.