Október végére tisztítják meg teljesen Kolontárt a vörösiszaptól

Vágólapra másolva!
A vörösiszaptól megtisztított területeken október végéig tartanak az utómunkálatok, a Marcal folyó pár kilométeres szakaszáról kikotort szennyezett anyagot kell még elszállítani - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. A mentesítési feladatok több mint húszmilliárd forintba kerülnek.
Vágólapra másolva!

A kolontári halastó medréből kikotort és szikkasztott vörösiszapot, illetve a Marcal folyó medrének kotrásából származó szennyezett anyagot is el kell szállítani a kijelölt helyre - közölte Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. Október végén úgy hagyjuk itt a területet, hogy minden készen van - jelentette ki.

A miniszteri megbízott emlékeztetett arra, hogy az egy évvel ezelőtt történt gátszakadáskor összesen csaknem 1300 hektárt öntött el a vörösiszap, ebből a mentesítés során 758 hektárnyi mezőgazdasági területről kellett eltávolítani az összegyűlt lúgos anyagot. A munkálatok 19 Veszprém és Vas megyei települést érintettek.

Szabó Csaba szerint a vizsgálatok 140 hektáron mutattak talajhibát - például túl magas pH-értéket, magasabb krómtartalmat -, ezeket a területeket szarvasmarhatrágyából előállított, magas szervesanyag-tartalmú komposzttal kezelték. Hektáronként 25 tonna talajjavító anyagot juttattak a termőföldekre - tette hozzá.

A mentesítés 21,2 milliárd forintba kerül

Nagy eredménynek nevezte, hogy nincs szükség a termelés korlátozására, a gazdák bármit termeszthetnek a vörösiszap-katasztrófát követően helyreállított termőföldeken. Szabó Csaba szerint az energianövények termesztése új lehetőséget jelent a gazdálkodók számára, nemcsak az ajkai térségben, hanem az egész országban. Utalt arra, hogy óriási energiákat, pénzt kellett megmozgatni a mentesítési munkálatok elvégzéséhez, amelyeket a legmostohább időjárási viszonyok között is folytatni kellett.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján található költségtáblázat szerint a VM hatáskörébe tartozó mentesítési feladatok összes költsége 21,2 milliárd forint. Az összesítésben a Mecsekérc Zrt. kármentesítési feladataira 17,8 milliárd forintot írnak, amelyből 9,4 milliárd szerepel a még kifizetésre váró tételek között.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa miatt tíz ember meghalt, több mint százan kerültek kórházba, és több száz ház vált lakhatatlanná.

A vörösiszapról szóló összes cikkünket itt találhatja.