Navracsics: A nagy ellátórendszerek átalakítása jön jövőre

A következő év a nagy ellátórendszerek átalakításáról szól, a 2012-es költségvetés a világ helyzetét tükrözi - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Heti Válasz hetilap által szervezett fórumon péntek este Veszprémben.

Navracsics szerint a költségvetés a következő három hónapban biztosan módosulni fog, mert a feladatok felosztása nem tisztázott teljesen, ami a finanszírozást is érinti. Példaként említette, hogy az egészségügyi intézmények a jelenlegi tervezetben még a megyei önkormányzatoknál várnak a módosító indítványra, amely áthelyezi őket a megfelelő helyükre, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI).

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az uniós források bevonásával úgy igyekeztek "összehozni" a fő számokat, hogy egyetlen ágazatnak se kelljen az ideinél kevesebb pénzből gazdálkodnia. Megjegyezte, ehhez az Európai Uniós pályázati források elérésének hatékonyságát is növelni kell.

Hamecz: Nincs tartalék a büdzsében

Hamecz István közgazdász, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a megszülető költségvetést nem csak a következő három hónapban, hanem a következő 15 hónapban is számtalanszor módosítják majd a gazdaság lassulása miatt. "Ebben a költségvetésben jelenleg nincsenek tartalékok" - mondta Hamecz. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben nincs olyan kormány, amely a recesszióra építene költségvetést, a recesszió kockázata azonban napról napra nő.

A kerekasztal-beszélgetést moderáló Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét idézte, aki szerint "okos kormány nem vet ki különadót a bankokra, a hagyományos gazdaságpolitikát követő országok nem háborúznak a bankokkal, és nem állítják szembe a multinacionális cégeket a hazai kis- és középvállalkozásokkal."

Nincsen olyan kormány, amely jókedvében vetne ki adókat - reagált az idézetre Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy egy politikusnak egy adott döntéshez pénzügyi, költségvetési, politikai, közgazdasági, társadalompolitikai kérdéseket egyaránt mérlegelnie kell. Ezeknek a szempontoknak az eredője arra mutatott, hogy nem lehet a lakosság terheit közvetlenül növelő adót kivetni - mondta. Szerinte a költségvetést az ötéves adócsökkentési program 2006-os bevezetése óta "rendkívüli állapot" jellemzi, azóta nem talál vissza az addig ismert stabil állapotába.