Vágólapra másolva!
Az október végéig tartó népszámláláson a bevallás anonim, az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe. A lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket, vagy megbeszélhet egy időpontot a számlálóbiztossal a válaszadásra. Az interneten október 16-ig lehet kitöltetni a kérdőíveket.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a népszámlálás, mától október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, de számlálóbiztosok is járják az országot. Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője korábban elmondta, borítékokat csak azokra a címekre kézbesítettek, amelyek egyértelműek voltak, tehát ahol az utca nevén és a házszámon kívül azonosítható volt a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is.

A hónap végéig tartó népszámláláson a bevallás anonim, ezért minden címre csak egy borítékot dobtak be, a benne lévő kérdőívet ki is lehet tölteni, ha pedig többre van szükség, ez jelezhető a címre néhány napon belül visszatérő számlálóbiztosnak. A borítékon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonszáma. Ez utóbbi alapján időpontot is egyeztethetnek vele az adatok bevallásáról a felkeresett címen lakók. Internetes adatközlésre október 16-ig van lehetőség a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján.

Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe. Hagyományos kitöltés esetén időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, amely történhet önbevallásos módszerrel, azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket, vagy megbeszélhetnek egy időpontot a számlálóbiztossal a válaszadásra. Arra is van lehetőség, hogy személyes találkozón azonnal kitöltik a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat; aki úgy dönt, hogy maga tölti ki a lapokat, annyi ívet kell kérnie, ahányan az adott címen laknak.

Az adatok közlésekor mindig "az adott eszmei időpont" alapján, azaz idén az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki például ez után az időpont után született vagy halt meg, nem szerepel majd a statisztikában, ahogy az időközben, október 1-je után megszerzett diploma, állampolgárság megszerzése vagy családi állapotban beállt változás sem.

A mintegy negyvenezer számlálóbiztos átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többi között a kollégiumok számítanak ilyennek, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak.

Naprakészek az adatok az ország lélekszámáról

Két népszámlálás között úgynevezett továbbvezetéssel követik nyomon évről évre az ország lélekszámát, így lehetnek az adatok lehetőség szerint a leginkább naprakészek - mondta Virágh Eszter. A továbbvezetés számszerű eredményeit az önkormányzatok által szolgáltatott adatokból nyerik, ugyanis a települések anyakönyvvezetőinek hetente kell jelenteniük a születési, házassági és halálozási lapokkal a népességszám alakulását.

Az utóbbi két évtizedben Magyarországon a nemzetközi vándorlás egyenlege tartósan és erőteljesen pozitív volt, tehát jóval többen jöttek ide, mint ahányan távoztak. Ez kedvező tendenciának nevezhető a természetes népmozgalom, azaz a születések és a halálozások különbözetének negatív alakulása miatt. A születések száma ugyanis csaknem 15 éve 100 000 alatt van évről évre Magyarországon, míg a halálozások száma tartósan 130 000 feletti.

A születésszám 1953-1954-ben volt a csúcson, akkor 223 ezer gyermek született egy év alatt, 1959-re pedig már 151 ezerre csökkent a születések száma. Amikor majd ez a korosztály hamarosan nyugdíjba vonul, a helyébe kerülő jóval kisebb, éves szinten mintegy százezer fősre tehető populáció nem tudja őket pótolni. Ezáltal a kereső-eltartott arány nagy mértékben romlik. Amikor pedig ez a nagy létszámú nemzedék a legmagasabb halálozási rátájú életkorba lép, akkor a demográfiai csökkenés minden bizonnyal felgyorsul.

A külföldi állampolgárságú bevándorlók száma 1995-ben 14 ezer, 2000-ben 20 ezer, 2005-ben és 2009-ben egyaránt 25 582, 2010-ben pedig 23 884 volt, míg a kivándorlás ugyanezekben az években 2400, 2200, 3300, 5600, illetve 6047 volt. Ezek a számadatok is jól mutatják a nemzetközi vándorlás egyenlegének pozitív tendenciáját - közölte a népszámlálási szóvivő.