Pécs nyilvánossá tette a volt önkormányzati vezetők jutalmait

Vágólapra másolva!
A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent lista szerint 2002 és 2009 között a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel.
Vágólapra másolva!

Nyilvánossá tette a pécsi volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere pénteken.

A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. A polgármester a listához csatolt közleményében azzal indokolta a jutalmak összegének nyilvánossá tételét, hogy a pécsiek megérdemlik, hogy tudják, hiszen "lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték".

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra. Páva Zsolt szerint ez az összeg a tíz százalékát teszi ki a város adósságának. "Ez jogilag bizonyára megengedett, morálisan megengedhetetlen" - jegyezte meg.

A Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) civil jogvédő szervezet kérte az önkormányzattól a tisztviselők elmúlt kilencévi jutalmazásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát. Ügyvédjük szerint, ha ezek valós adatok, akkor lehet, hogy a kifizetések mögött jó erkölcsbe ütköző prémiumkitűzések és beszámolók állnak, amelyek a bíróságon megtámadhatók, a kifizetett összegek pedig a bíróság döntésétől függően visszakövetelhetők.

Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi elnöke újságírók előtt nem vitatta a jutalmak összegét, de hangsúlyozta, hogy az négyszáz ember között oszlik meg, és a kifizetéseket mindig a hivatalban lévő polgármester hagyta jóvá. A politikus véleménye szerint az önkormányzati jutalmakkal kapcsolatos cikk arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a város és az ország rossz gazdaságpolitikájáról.