Házi őrizetbe került Budaházy György

Vágólapra másolva!
Megszüntette a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság a pénteki tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

A bíróság a védelem indítványának helyt adva nem jogerősen megszüntette a legsúlyosabb kényszerintézkedést, és házi őrizetet rendelt el, így a több mint két éve fogva tartott Budaházy órákon belül diósdi otthonában lehet.

Budaházy maroknyi híve tapssal, örömujjongással fogadta a döntést. Az ügyész fellebbezett, így a Fővárosi Ítélőtábla határoz majd jogerősen. A pénteki elsőfokú döntés viszont azonnal végrehajtható. A Budaházy-per november végén folytatódik.

A bíróság figyelmeztette Budaházyt és a szintén több mint kétéves fogva tartás után házi őrizetbe helyezett Szász Endre harmadrendű vádlottat, hogy csak a bíróság által meghatározott célból hagyhatják el otthonukat, a házi őrizet betartásának szabályait rendőrjárőr fogja ellenőrizni. "Ha megszegik a házi őrizet szabályait, nincs az a bíróság, amely még egyszer kiengedné önöket" - intette a vádlottakat a tanács elnöke, és hozzáfűzte: "próbaidő következik, fontolják meg, mit kockáztatnak!"

Szóbeli indoklásában a bíró kifejtette, hogy megítélése szerint az előzetes letartóztatás mindkét korábban megállapított indoka, a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye egyaránt fennáll. Különösen Budaházy esetében, aki a vádbeli cselekményeket más, korábban elkövetett bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt követte el. Ugyanakkor a bíró kifejtette azt is: nem tekinthet el attól, hogy mennyi ideje van letartóztatva a két vádlott, és mennyi ideig tarthat még az eljárás.

Budaházy ügyvédje a tárgyaláson a szabadlábra helyezési kérelmet indokolva hivatkozott arra is, hogy egy szakvélemény szerint 2009 nyara óta előzetes letartóztatásban lévő védence kislányai súlyos lelki károsodást szenvednek azért, mert több mint két éve nem tarthatják a kapcsolatot édesapjukkal, és ez végérvényesen pótolhatatlanná válik. Emellett rövidesen a törvény kötelező rendelkezése szerint is esedékes, hogy a bíróság felülvizsgálja Budaházy előzetes letartóztatásnak indokoltságát, amely a vádban foglalt bűncselekmény miatt legfeljebb négy évig tarthat.

Forrás: MTI/Beliczay László
Budaházy a tárgyalás után találkozhatott lányaival

Parlamenti döntéseket akartak befolyásolni

Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak.

A vádlottak egyes esetekben inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott helyek, egy jegyiroda esetében vagy éppen Csintalan Sándor egykori szocialista politikusnak, a HírTV műsorvezetőjének "megleckéztetése" esetében. A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy pénzkiadó automata felrobbantása. A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését.