Közmunkával is büntethetnék a kormány terve szerint a szabálysértőket

Vágólapra másolva!
Elzárással is büntethető lenne az, aki bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, a közérdekű munka önálló, vagy mellékbüntetésként is kiszabható lenne, emelkedne a pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege és tettenérés esetén legfeljebb egy óra időtartamra feltartóztathatnák a hatóságok a szabálytalankodókat az új szabálysértési törvény tervezete szerint.
Vágólapra másolva!

A jelenleginél gyorsabb és hatékonyabb eljárásokat szeretne elérni a kormány az új szabálysértési törvénnyel, amelynek tervezetét csütörtökön hozták nyilvánosságra a kormány honlapján. A tervezetet készítő Belügyminisztérium szerint a helyi lakosság mindennapi életét befolyásoló szabályszegések elkövetésének megelőzésére, visszaszorítására olyan eljárási megoldásokat kell kidolgozni, melyeknek alapján az elkövetők felelősségre vonására lehetőleg még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül sor kerül.

A kormány felemelné a kiszabható legalacsonyabb pénzbírság összegét - a jelenlegi 3 ezerről - 5 ezer forintra, legmagasabb összegét pedig az eddiginek a duplájára, 300 ezer forintra.

Bevezetnék a visszaesés fogalmát, ezek szerint az is elzárást kaphatna, aki olyan szabálysértést követ el, amit eredetileg nem lehet elzárással büntetni, de hat hónapon belül már legalább egyszer már elkapták ilyen szabálysértéssel.

A tervezet szerint átalakulnak a szabálysértés miatt kiszabott büntetések végrehajtásának rendszere is: a korábbi hosszadalmas, adók módjára történő behajtás helyett elzárást rendelne el a törvény azoknak, akik nem fizetik be a bírságot. A meg nem fizetett bírság közérdekű munkával megváltható lenne. A közmunkát a tervezet szerint a jövőben nemcsak akkor lehet kiszabni, ha valaki nem fizetni meg időben a díjat, hanem önálló vagy más mellett kiszabható büntetésként is. Ha valaki nem teljesíti a rá szabott közmunkát, akkor a pénzbírság helyébe lépő elzárással kell büntetni a tervezet szerint. Fiatalkorúakat csak 16. életévük betöltése után büntethetnének közmunkával.

Elzárást kaphat a jövőben az is, aki olyan szervezet egyenruháját viseli, amelyet a bíróság feloszlatott. Elzárással lenne büntethető az új jogszabály alapján többek között a magánlaksértés, az önkényes beköltözés, a távoltartó határozat szabályainak megszegője, a polgárőr-tevékenység szabálytalan ellátója és az is, aki közbiztonsági tevékenységet jogtalanul végez.

Átalakítaná a tervezet az eljáró hatóságok körét is. Az általános szabálysértési hatóság a fővárosi, megyei kormányhivatal lenne, eljárhatna még szabálysértési hatóság jogkörében a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések miatt a helyi bíróság járna el. Az új szabálysértési törvény tervezete biztosítja a helyszíni bírság kiszabására jogosultak számára, hogy a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt legfeljebb egy óra időtartamra visszatartsa vagy feltartóztassa.

A tervezet szerint a szabálysértési díjakat 2013. január 1-től emelnék fel, a törvény többi része 2012. áprilisától lépne hatályba.