Feljelentést tesz a Duna Tv titokzatos sorozatai miatt a médiaalap

Vágólapra másolva!
Az ügyészséghez fordul a Duna Tv tavalyi szerződései miatt a közmédiát felügyelő alap. A csatornánál tavaly másfélmillárd forintot költöttek olyan sorozatokra, amelyek vagy el sem készültek, vagy másról szóltak, mint amit megrendeltek. A pénzt közvetítő cégeknek fizették ki, a sorozatokat más cégek készítették jóval olcsóbban.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tesz a Duna Televízió Zrt. által 2010-ben, Cselényi László elnökségi időszaka alatt megkötött egyes műsorgyártási szerződések vonatkozásában a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója - közölte pénteken az MTVA szóvivője. Szabó László, az alap kommunikációs igazgatója szerint nyolc cég lehet érintett az ügyben.

Az [origo] tavaly több cikkben is foglalkozott a Duna Tv műsorgyártási szerződéseivel. A csatorna 2010-ben 2,34 milliárd forintos többlettámogatást kapott a parlamenttől, az összeg nagy részét filmekre és saját gyártású sorozatokra fordították: több mint nyolcszáz millió forintért, jóval a piaci ár felett vásároltak filmeket, ezen kívül nyolc sorozatot és több dokumentumfilmet rendeltek meg összesen közel 1,5 milliárd forint értékben titokzatos cégektől. Ezek a cégek a Duna Tv-től kapott összeg töredékéért továbbadták a sorozatok gyártását más, ismert filmgyártóknak. Bár a csatorna előre kifizette a sorozatok árának 90 százalékát, többségük el sem készült, és amit legyártottak, az is másról szólt, mint amire eredetileg pénzt adott a tévé. (A szerződésekről szóló összes cikkünk megtalálható ezen az oldalon.)

A vitatható szerződések kapcsán a Duna TV tavaly két sorozat miatt bírósághoz is fordult, és mindkét esetben jogerősen megnyerte a pert. Mivel a szerződések január 1. óta az MTVA-ra szálltak, az alap indított belső vizsgálatokat az ügyben, ennek eredménye alapján fordulnak most az ügyészséghez, és ha kell, a bírósághoz is. A feljelentést a közlemény szerint az MTVA vezérigazgatója Kálomista Gábor producerrel teszi meg - ami azért érdekes, mert Kálomista cége gyártotta azokat a sorozatokat, amelyek miatt tavaly bírósághoz fordult a tévé. A producer - szintén nem közvetlenül a tévével, hanem közvetítő cégekkel szerződve - két sorozatot forgatott a tévének, de a Duna Tv szerint nem azt kapták, amiről a szerződések szóltak, ezért fordultak bírósághoz. Az egyik, Kálomista cége által gyártott sorozatot egyébként a héten kezdte vetíteni a Magyar Televízió.

A Duna Tv-ben tavaly belső vizsgálat indult a szerződések miatt, de ennek eredményéről akkor nem árultak el semmit. Az MTVA mostani közleménye szerint hamarosan tájékoztatást ad a közszolgálati médiában lefolytatott vizsgálatokról - melyek egyaránt érintették a Duna Televízió akkori vezetése valamint az általa megbízott, a valódi producerek és a Duna Televízió közé beékelt "fantom cégek" felelősségét -, illetve a feljelentések tartalmáról. Az MTVA kommunikációs igazgatója, Szabó László tavaly még a Duna Tv kuratóriumának tagjaként vizsgálta a szerződéseket. Akkor többször azzal állt a nyilvánosság elé, hogy feljelentést tesznek a szerződések miatt, de erre végül nem került sort.