Börtönöket perel a budaörsi pénzszállítórablás egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Ötmillió forint követel a Sopronkőhidai Fegyház és Börtöntől egy hat éve őrizetben levő, rablással gyanúsított férfi. S. Péter az állítja: megromlott a látása, mert egy gyengén megvilágított cellában tartották fogva, emellett aránytalanul kis helyet biztosítottak neki a sétára, és csak havonta egyszer fogadhatott látogatókat.
Vágólapra másolva!

Több börtönt is perel szigorított őrzésének körülményei, az ottani, szerinte megalázó és embertelen körülmények miatt S. Péter, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2005-ben részt vett egy pénzszállító autó elleni támadásban.

A férfit hat éve vették őrizetbe, de perének tárgyalása most indul újra negyedszer a Pest Megyei Bíróságon. S. Péter ötmillió forintra perli a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönt. Egyebek mellett azért, mert ott, a különleges biztonsági körletben (KBK) fényfogóval felszerelt, gyengén megvilágított cellában tartották fogva, emiatt romlott a látása. Panaszolta azt is, hogy aránytalanul kis helyen sétálhatott szabad levegőn, ráadásul ebbe a "ketrecbe" télen, megfelelő kabát hiányában ki sem mehetett, a cellán kívül pedig még az orvosi vizsgálat során is bilincs volt a kezén.

Kifogásolta továbbá, hogy a többi rabbal sem találkozhatott, és külső kapcsolattartását is a minimálisra szorították: havonta egyszer fogadhatott látogatót, és hetente egyszer tíz percet telefonálhatott, de mindkét esetben kizárták, hogy ezt hétvégén tegye. Győző Gábor, a vádlott Magyar Helsinki Bizottság által megbízott jogi képviselője elmondta: védence a sátoraljaújhelyi börtönt is a KBK-s körülmények miatt pereli, akárcsak - Kozma utcai fogva tartása miatt - a Budapesti Fegyház és Börtönt.

"Jogi érvelésünk lényegét tekintve analóg a Csüllög-üggyel" - mondta a védő, utalva az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt KBK-témában nemrég lezárult ügyre. Jelezte: abban a perben a szigorított őrzés elrendelését és a KBK-s fogva tartás körülményeit is kifogásolta a nemzetközi bírói fórum.