Ombudsman: Nagyvonalú volt a rendőrség a baltás tűzoltókkal

Vágólapra másolva!
Bár a szakszervezetek szerint megpróbálták ellehetetleníteni a rendvédelmi dolgozók tüntetéseit, az állampolgári jogok biztosa nem talált erre utaló jeleket. Szabó Máté szerint a rendőrség kifejezetten nagyvonalú volt, hogy nem oszlatta fel a baltával felszerelkezett tűzoltók tüntetését.
Vágólapra másolva!

Nem talált visszásságra utaló körülményt a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek budapesti tüntetéseivel kapcsolatos rendőri intézkedésekben Szabó Máté ombudsman - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-vel. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai megfigyelőként részt vettek a tüntetéseken, és a hatóságoktól bekérték a hivatalos iratokat is. A tüntetők magatartásának vizsgálatára a törvény nem hatalmazza fel az ombudsmant.

Szabó Máté jelentésében a 2011. áprilisi, májusi és júniusi demonstrációk kezeléséről azt írta: nem mutatható ki olyan intézkedés, amely ellehetetleníthette volna a tüntetni kívánók részvételét. A szakszervezetek kifogásolták, hogy egyes tüntetések idejére sok rendőrt soron kívül behívtak szolgálatra, de a vizsgálat szerint a megszokottnál nagyobb létszámot többek között épp a demonstráció egyik szervezőjének nyilatkozata indokolta, amely szerint reális, hogy a megmozdulás elveszti békés jellegét.

A korábbi, 2011. április 16-i és május 6-i rendezvényekkel kapcsolatban a vizsgálat nem talált olyan parancsnoki intézkedést, amelynek következtében a hétvégi időszakban megszokotthoz képest magasabb lett volna a szolgálati létszám. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokától, a honvédvezérkar főnökétől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjétől, valamint az országos rendőrfőkapitánytól bekért iratok szerint a vezetők többször is felhívták a parancsnokok figyelmét arra: biztosítani kell, hogy a dolgozók gyakorolhassák alapjogaikat.

Az ombudsman az egyenruha-viselés megtiltásával kapcsolatban sem talált alapvető joggal összefüggő visszásságra utaló körülményt. A gyülekezési jog gyakorlásakor az egyenruha és a védőfelszerelés szolgálaton kívüli viselése Szabó szerint nem alapjog, így nem történhetett alapjog-korlátozás. A tűzoltók védőfelszerelése nem minősül egyenruhának, viszont a tűzoltóságok tulajdonában áll, így a laktanyából a szolgálati időn kívül csak az illetékes parancsnok döntése alapján lehet kivinni.

Az ombudsman szerint a rendőrség az alapjog gyakorlását segítő, "megnyugtató választ adott egy igen súlyos kockázatra", amikor nem oszlatta fel a tüntetést, amelyen több tűzoltó is bontóbaltával a vállán jelent meg. A gyülekezési törvény szerint ugyanis az ilyen megmozdulásokon nem vehet részt az, aki erőszak vagy fenyegetés alkalmazására, az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt tart magánál. Az ombudsman szerint egyes szakszervezetek kifejezetten bátorították tagjaikat a bontóbalta - mint a hivatásukra jellemző eszköz - viselésére.