Óvodát és focipályát is építene a kormány az ócsai szociális telepre

Vágólapra másolva!
Óvodát, bölcsödét, focipályát és áruházat is telepítene a kormány az Ócsa mellé tervezett ötszázlakásos szociális otthontelepre. A belügyminisztérium ötletpályázatot írt ki a terület beépítésére, az első nyolcvan házhely tervét pedig már el is készítették.
Vágólapra másolva!

Ötletpályázatot írt ki a Belügyminisztérium az Ócsa melletti állami területre tervezett szociális lakásokból álló telep beépítési tervére. A dokumentáció szerint 420 lakás és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltató intézmények elrendezésére és a környezet kialakítására lehet terveket benyújtani. A felhívást augusztus 31-én írták ki, a pályázók 12 500 forintért vásárolhatják meg a szükséges dokumentációt, a helyszínt pedig pénteken nézhetik meg az érdeklődők. A pályázatokat október 3-i lehet beadni, az eredményt október 14-én nyilvánosan hirdeti ki a minisztérium. A tervek díjazására 4 millió forint fordítható, a legmagasabb díj 1 millió, a megvásárolt tervekért pedig minimum 300 ezer forintot fognak fizetni.

A Belügyminisztérium augusztus elején jelentette be, hogy a Pest megyei Ócsa melletti állami tulajdonú földterületen szociális lakásokat építene a kormány. A lakásokat azok bérelhetnék, akiknek bedőlt a lakáshitelük. A kormány tervei szerint ezernégyzetméteres telkeket jelölnének ki, így a nehéz helyzetű családoknak lehetőségük lenne arra is, hogy konyhakertet alakítsanak ki, és zöldséget, gyümölcsöt termelhessenek maguknak. A területre összesen ötszáz házat építenének fel, de az első ütemben csak nyolcvan lakás fog elkészülni. A most kiírt ötletpályázat szerint a belügyminisztérium "saját hatáskörében" ezeket már megterveztette, ezeket adottságként kell kezelnie a maradék 420 ház beépítésénél a tervezőnek.

A kiírás szerint az első nyolcvan lakásból 35 darab 50 négyzetméteres, 16 darab 60 négyzetméteres, 9 darab 70 négyzetméteres és 4 darab 80 négyzetméteres lenne, ezeket a családtagok számának függvényében bérelhetnék a bajba került adósok. Az építkezésre kiszemelt terület jelenleg szántóföld, Ócsa központjától több kilométerre van, nehézkes a közlekedés, és az út túloldalán lévő, egykori majorban élőknek még tiszta ivóvizük sincs (a körülményekről ebben a riportunkban olvashat bővebben). Az első nyolcvan, a tervek szerint már tavaszra elkészülő lakáshoz csak egy üzletet és egy játszóteret építenének, a közlekedést pedig az ócsai vasútállomásig megépítendő kerékpárúttal könnyítenék - mondta el Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára egy szerdai háttérbeszélgetésen. A települést az ócsai gerinchálózatról látnák el ivóvízzel, ezt bevezetnék az egykori major területén élők házaiba is.

Az ötletpályázat kiírása szerint "környezettudatos életmódra" alkalmas települést kell kialakítani. A lakóházak mellett a területre kell tervezni egy négytantermes alsótagozatos iskolát, egy 50-75 férőhelyes óvodát, egy 40 férőhelyes bölcsődét is. Ezen kívül lenne egy 600 m2-es kereskedelmi egység, posta, körzeti felnőtt- és gyermekorvosi rendelő, klubkönyvtár és ökumenikus templom, valamint egy 3-4 hektáros zöldterület, focipálya is a telepen. A lakások többsége 50-60 négyzetméteres lenne, viszont minden telekhez építenének gazdasági és állattartásra alkalmas melléképületeket is.

A minisztérium szerdai háttérbeszélgetésén Szaló Péter azt mondta, az ócsai önkormányzat várhatóan szeptember 14-én meghozza azokat az önkormányzati határozatokat - például módosítják a település rendezési tervét -, amelyek szükségesek a beruházáshoz, ezek után fogják kiírni a beruházásra vonatkozó közbeszerzési pályázatot, a kivitelezést a devecseri és kolontári újjáépítéshez hasonlóan egy kivitelezőre szeretnék bízni. A beruházás költségeiről Szaló Péter azt mondta, hogy ha minden fejlesztés megvalósul, a beruházás költsége "akkor sem megy 10 milliárd forint fölé".