A tankötelezettségről és a próbaidőről is lehet népszavazást tartani

Vágólapra másolva!
Az LMP tizenhat népszavazási kérdéséből tízet hitelesített az Országos Választási Bizottság, így ha nem támadják meg a határozatot, a párt elkezdheti az aláírásgyűjtést. A kérdések jelentős része a felmondási szabályokra vonatkozik, de az LMP azt is szeretné, ha 18 év maradna a tankötelezettség határa.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) az LMP tizenhat népszavazási kezdeményezése közül tízet hagyott jóvá csütörtökön - jelentette be Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Karácsony az LMP sikerének nevezte a döntést, és azt mondta: reményeik szerint ezekben a kérdésekben hamarosan elkezdhetik az aláírásgyűjtést, majd az év végén, de legkésőbb a jövő év elején meg is lehet tartani a népszavazást.

Az OVB többek közt hitelesítette a 18 éves korig tartó tankötelezettségről, a legfeljebb száznapos próbaidőről, a százszázalékos hétvégi bérpótlékról és a 260 napig tartó munkanélküli-segélyről szóló kérdések aláírásgyűjtő ívét. Az LMP megkezdheti az aláírásgyűjtést arról is, hogy kötelező legyen megindokolni a rendes és a rendkívüli felmondást is, illetve a felmondási idő legalább 30 nap legyen, és erre az időre a munkavállalónak az átlagfizetése járjon.

Az OVB döntése még nem jogerős, annak közzétételétől számítva 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni ellene az Alkotmánybíróságnál.