Kikérdezi Orbán és Lázár a parlamentet kinövő fideszeseket

Fidesz frakció, Orbán Viktor,
Vágólapra másolva!
Kik lesznek azok a kormánypárti képviselők, akik biztosan búcsút mondhatnak a parlamentnek a ciklus végén? Hamarosan kiderül, ugyanis egy hosszú beszélgetéssorozattal megkezdődött a kiválasztás, amely egész nyáron tartani fog. A parlamenti létszám csökkentése miatt szükséges folyamatot Lázár János fideszes frakcióvezető bonyolítja le, de Orbán Viktor is rajta tartja a szemét, és hozzá fordulhatnak majd az elégedetlenkedők is.
Vágólapra másolva!

Legközelebb szeptemberben ülésezik a parlament, így a múlt hétfőn számos törvényről szavazó képviselők hosszabb pihenőt kaptak. Az országgyűlés kormánypárti tagjaira azonban a következő hetekben is várnak izgalmas politikai döntések. Már most zajlik ugyanis annak a körnek a kialakítása, amely indulhat a 2014-es parlamenti választáson, és az [origo] fideszes politikusoktól származó információi szerint még a nyáron szeretne előrehaladni ebben a folyamatban a párt, illetve a frakció vezetése.

A szűkítésre azért lesz szükség, mert a következő parlamenti választásra jelentősen megváltozik a mostani rendszer. Jelenleg 386 képviselő ül a parlamentben, a kormánypártok azonban ezt a következő ciklusra leszorítanák nagyjából 200-ra. A parlamentnek most 262 kormánypárti tagja van, így sokan közülük biztosan nem fognak bekerülni a következő országgyűlésbe.

Lázár János fideszes frakcióvezető az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy már most zajlanak a beszélgetések arról, kik lesznek azok, akik számolhatnak a jelöltséggel, és kik azok, akik kiesnek ebből a körből. "Mindenkivel beszélünk, hogy kinek milyen ambíciói vannak, ki mit szeretne, ki mit gondol erről" - fogalmazott a frakcióvezető, aki szerint több hónapja zajlanak az egyeztetések.

"Csak kérdések, válaszok nem"

Ezt megerősítette az [origo]-nak egy fideszes képviselő, aki úgy fogalmazott: "a beszélgetések egy része már megvolt". A politikus azt mondta, hogy vele péntek délelőtt beszélgetett el Lázár János, akihez legalább további három képviselő is hivatalos volt ebben a napszakban. A találkozó a képviselői irodaházban volt, és egyenként körülbelül negyed óráig tartott - mondta a képviselő, aki szerint a négyszemközti találkozó laza hangulatú volt. A forrás szerint Lázár arra volt kíváncsi, hogy a fideszes képviselőnek milyen tervei vannak a jövőben. Ezenkívül az elmúlt egy év értékeléséről volt szó, Lázár azt kérdezte, mivel volt elégedett a képviselő, illetve mivel nem. "Csak kérdések hangzottak el, válaszok nem voltak" - fogalmazott a politikus, jelezve, hogy majd csak később dől el, kik kerülnek be az indulók közé.

A döntést egyes esetekben megkönnyíti, hogy van olyan képviselő, aki előre jelezte, hogy újabb ciklust nem vállal. Tóth Gábor az [origo]-nak azt mondta, hogy ő már korábban elmondta a pártvezetésnek, nem akar indulni 2014-ben. Tóth 1998 óta tagja a parlamentnek, és mindegyik választáson egyéni jelöltként került be, 2006 óta pedig Bag község polgármesteri tisztségét is betölti. "58 éves vagyok, a ciklus végén szeretnék kiszállni" - mondta a képviselő, hozzátéve, hogy arról majd csak később fog dönteni, hogy az önkormányzati választáson elindul-e.

Polgármester képviselők

Az egyéni jelölti kör szűkítésére az egyik megoldás épp az lenne, ha bevezetnék az összeférhetetlenséget a polgármesteri és képviselői pozíció között, erről a kormánypárti fórumokon megtárgyalt elképzelésről azonban hivatalos döntés még nem született. Az összeférhetetlenség érintené a Fidesz több befolyásos politikusát, például Lázár Jánost, Kósa Lajost, Pokorni Zoltánt és Rogán Antalt is, ők ugyanis mindannyian polgármesteri tisztséget is betöltenek a parlamenti képviselőség mellett.

A javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy nehezen lehet tisztességesen ellátni a két feladatot, bírálói azonban azt mondják, hogy a polgármesterek kizárásával eltűnne a fontos önkormányzati szempont a parlamenti döntéshozatalból. Egyelőre tehát vita van a kérdésről, és egy polgármesteri és képviselői tisztséget is betöltő, névtelenséget kérő fideszes politikus azt mondta, "lehet, hogy a frakcióvezetővel folytatott beszélgetésen ez is szóba kerül majd". Az egyik fővárosi kerületet vezető képviselő kérdésünkre hozzátette, még ő sem döntött arról, hogy ha választania kellene, akkor a képviselőség vagy a polgármesterség mellett döntene.

A képviselői kör szűkítését tehát személyes dilemmák és általánosabb politikai viták is kísérik, de a képviselők régóta számíthattak arra, hogy szembesülniük kell ezzel a döntési helyzettel. Orbán Viktor pártelnök ugyanis még a választások előtt a jelöltekkel folytatott személyes beszélgetéseken mindenkinek feltette azt a kérdést, hogy támogatja-e parlament létszámának csökkentését. "Felhívta a figyelmünket arra, hogy ennek mi is áldozataivá válhatunk" - mondta az [origo]-nak Tóth József képviselő, akinek ez az első parlamenti ciklusa, és a képviselőség mellett ő Tiszanána polgármestere is.

"Mehet a piacra", aki akar

Az egyéni jelöltek számának csökkentéséről Orbán is beszélt a nyári szünet előtti utolsó frakcióülésen. A zárt ajtók mögött zajló tanácskozás több résztvevője szerint az elmúlt egy évet hosszan értékelő kormányfő nem kérdésre válaszolva, hanem beszéde részeként hozta szóba a témát. "Elmondta, hogy lesznek beszélgetések, és mindenki sorra fog kerülni" - mondta az egyik képviselő, akinek tudomása szerint a találkozók egy része "hatszemközt fog zajlani", és Lázár János mellett Orbán is részt fog venni rajtuk. Mivel fontos, a következő választások szempontjából meghatározó döntésről van szó, így a pártelnöki posztot is betöltő Orbánnak nyilvánvalóan komoly befolyása lesz a jelölti kör alakulására, és egy képviselő szerint a frakcióülésen is az hangzott el, hogy a kormányfő részese lesz a folyamatnak.

Egy befolyásos kormánypárti képviselő szerint elsőként a fideszes, azután pedig a KDNP-s képviselőket hallgatják meg. Utóbbi beszélgetéseken várhatóan jelen lesz Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, vagy Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A kormánypárti forrás szerint a képviselők ügyében a döntést a Fidesz választmánya hozza meg, ha azonban ezt valaki nem fogadja el, az fellebbezhet a pártelnöki posztot betöltő Orbán Viktorhoz, aki a végső döntést kimondja.

Egy befolyásos kormánypárti képviselő szerint várhatóan több fideszes képviselő szeretne majd újraindulni, mint ahány kiadó hely lesz. Szerinte, akik nem indulhatnak majd újra, azoknak valamilyen ajánlatot tesz majd a Fidesz vezetése. "Ha azonban a képviselő azt mondja, hogy nem fogadja el az ajánlatot és inkább elmegy a piacra, akkor a képviselő mehet a piacra" - fogalmazott a forrás arra utalva, hogy szerinte várhatóan lesznek sértődések is a döntések során. Egyelőre azonban nincsenek jelei a feszültségnek, és a keddi frakcióülésen sem tett fel senki kérdéseket az üggyel kapcsolatban a tanácskozás több résztvevője szerint. Kérdésünkre több képviselő azt is közölte, hogy magánbeszélgetéseikben sem meghatározó téma köztük a létszámcsökkentés.

Bár a parlamentből való kiszorulás jövedelemforrásról való lemondást is jelent a képviselők számára, egy fideszes képviselő megfogalmazása szerint "nem egzisztenciákról, hanem ambíciókról van szó". Egyelőre ugyanakkor kevés politikus beszélt nyilvánosan is a szándékairól, bár elvileg rövid időn belül fel kell fedniük a kártyáikat. Lázár ugyanis az interjújában úgy fogalmazott, "hónapokon belül" el fog dőlni, hogy kik folytathatják, az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők tudomása szerint pedig konkrétan szeptember eleje a határidő. A parlamenti ülésszak kezdete előtt a kormánypárti frakciók egy háromnapos kihelyezett ülést tartanak, és az egyik képviselő szerint a cél az, hogy "addigra összeálljon, ki mire számíthat, és hogy a vezetők kikben gondolkodhatnak".

A végleges döntés azonban elhúzódhat, egy, Lázárral már tárgyaló képviselő szerint ugyanis addig nem dől el, hogy kik indulhatnak újra, amíg nem készül el az új választási törvény, ami leghamarabb a szeptemberi ülésszakban kerülhet a parlament elé. A képviselő szerint a Fidesz vezetése a képviselők kiválogatásával azért várja meg a törvény elkészültét, mert abból derül ki pontosan, hogyan oszlanak meg a mandátumok a következő országgyűlésben. Egyelőre az sem világos, hány egyéni választókerület lesz a jövőben, 90, 106, illetve 120 egyéni körzet is szóba jöhet a jelenlegi 176 körzet helyett. A képviselő szerint ennek ismeretében lehet majd megmondani, hogy pontosan kikre számít a Fidesz vezetése.