Ötvenezer forintra büntethetik a galambetetőket Kecskeméten

Vágólapra másolva!
Szabálysértésnek számít július 1-jétől, és 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki galambot etet Kecskemét közterületein. A javaslatot, amelyet csütörtökön fogadott el a város közgyűlése, azzal indokolták, hogy a galambok miatt lassan nem lehet használni a város közterületeit.
Vágólapra másolva!

Július 1-jétől szabálysértésnek számít, és 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki galambot etet Kecskemét közterületein és a többlakásos házak erkélyén, függőfolyosóján. A helyi rendeletet Kecskemét közgyűlésének csütörtöki ülésén fogadták el a képviselők.

Zombor Gábor polgármester a napirendi pont tárgyalásakor azt mondta: nem akarnak felesleges szigorításokat bevezetni, de olyan sok lakossági panasz érkezik a városban elszaporodott galambok által okozott károk miatt, hogy a problémát kezelni kell.

A közgyűlés azonban arra kéri a közterület-felügyelőket, hogy elsősorban a figyelmeztessék a lakosságot, és csak kirívó esetben bírságoljanak. Ezen kívül felhívják majd a társasházak figyelmét, hogy a saját szabályzatukba, házirendjükbe is építsék be a tiltást.

Az előterjesztés azzal indokolja a szigorítást, hogy az etetés miatt elszaporodtak a galambok, a város terei lassan alkalmatlanok arra, hogy betöltsék rendeltetésüket, sétálni, pihenni, gyerekkel a szabadban tartózkodni alig lehet. A túl sok madár károsítja a tetőszerkezeteket, a padlástereket, párkányzatokat. Az etetés tiltása mellett fontos a közterületeket tisztán tartása, a táplálékként alkalmas háztartási szemét összegyűjtése.