Népszabadság: Boltügyi szuperhatóság cselezné ki Brüsszelt

Vágólapra másolva!
A Fidesz és gazdasági holdudvara olyan szakhatóságot hozna létre, amely az önkormányzatok helyett megtilthatja nagyobb kereskedelmi üzlet létesítését - írja a csütörtöki Népszabadság. A lap szerint a kormány környezetvédelmi-fennhatósági köntösbe öltözteti a vonatkozó jogszabályt, és így kerüli meg Brüsszelt.
Vágólapra másolva!

Olyan szakhatóságot hozna létre a Fidesz és gazdasági holdudvara, amely megtilthatja nagyobb kereskedelmi üzlet létesítését - írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány megtalálta a módját, hogy "kicselezze" Brüsszelt: környezetvédelmi-fenntarthatósági köntösbe öltözteti a jogszabályt.

A kereskedelmi törvény tervezett módosítása alapján a cégeknek a Fenntartható Kereskedelemért Szakmai Testület jóváhagyását kellene megszereznie, ha 300 négyzetméternél nagyobb üzletet akarnak nyitni - olvasható a Népszabadság cikkében.

A lap azt írja, hogy a testület tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezné ki, akik a tervezett kiskereskedelmi üzlet környezetvédelmi, városképi, közlekedési, épületenergetikai, örökségvédelmi, hulladékkezelési, továbbá a környező településekre gyakorolt hatása alapján dönthetnék el, hogy melyik beruházás kaphat építési engedélyt, és melyik nem.

A jogszabály kísérőszövege szerint azért szükséges a változtatás, mert a nagyméretű üzlettípusok - hiper- és szupermarketek, diszkontok - száma Magyarországon mára az "EU-átlag fölé" nőtt, és a szabályozások finom hálójával kell a hazai tulajdonú kisvállalkozásokat helyzetbe hozni a multikkal szemben.