Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként hallgatják ki kedden este az őrizetbe vett Galambos Lajost az M1 Híradó értesülése szerint. A Híradó úgy tudja, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítja a katonai ügyészéség az őrizetbe vett volt NBH-főigazgatót, de arról nincs információ, hogy milyen ügyben.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját az M1 Híradó értesülése szerint. A Híradó szerint Galambost vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. A férfit kedden este hallgatják ki a Híradó szerint

A Budapesti Katonai Ügyészség illetékese nem kommentálta a gyanúsítással kapcsolatos információt a Híradó-nak. Arról egyelőre nincs információja a Híradó-nak, hogy milyen ügyben gyanúsítják a nyugalmazott vezérőrnagyot.

Galambos Lajost 2004-ben Medgyessy Péter nevezte ki az NBH élére. Nem egészen három évvel később azonban zajos konfliktusok és botrányok közepette távozott nemcsak ebből a tisztségből, de a titkosszolgálattól is. Galambos akkor a nyilvánosság előtt nem indokolta a döntését, de abban az időben a nyilvánosságot kerülve működő NBH több ügy miatt is a reflektorfénybe került.

Előbb 2007 márciusában amiatt indult vizsgálat a hivatalnál, mert a munkatársai megjelentek a Magyar Nemzetnek annál az újságírójánál, aki érdeklődött Szilvásy György akkori titkosszolgálati miniszter házépítéséről, majd kirobbant az úgynevezett Egymásért-botrány. Az anyjától elszakított török-magyar kisfiú, Mehmet Károly hazahozatalával ismertté vált Egymásért Alapítvány vezetőjét, Földesi-Szabó László egykori rendőrt milliárdos csempészéssel és csalással gyanúsította meg a pénzügyőrség (jelenleg előzetes letartóztatásban van), a szervezetről pedig kiderült, hogy egy aktív és egy korábbi NBH-munkatárs is részt vett a tevékenységében.

Galambos Lajos később egykori állambiztonságiakkal dolgozott egy Demján-cégnél, majd tanácsokat adott a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak. Az [origo] Galambosról készült portréjából kiderült, cége egy kétnapos oktatásért alkalmanként 2,1 millió forintot számlázott az intézménynek.