Eddig nem támogatták elegen Gyurcsány pártszavazását

Vágólapra másolva!
Az MSZP megközelítőleg nyolcezer választásra jogosult tagja vett részt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazáson. Az öt napja tartó voksolás kedden este nyolc órakor ér véget, a hivatalos végeredményt a választmány hirdeti ki szombaton.
Vágólapra másolva!

Az előzetes részvételi adatok szerint az MSZP megközelítőleg nyolcezer tagja, vagyis a választásra jogosultak mintegy 25 százaléka vett részt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazáson - jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója, országgyűlési képviselő kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus szerint a voksolás rendben zajlott, az összesen 190 szavazóhelyszínen kisebb pontatlanságok ugyan előfordultak, de az eredményt veszélyeztető esemény nem történt.

Molnár Zsolt emlékeztetett: az előző szerdán kezdődött, összesen öt munkanapon át tartó pártszavazás hivatalosan kedden este nyolc órakor, az utolsó szavazóhelyiségek bezárásával ér véget, a voksolás végeredményét pedig az eseti országos választási bizottság állapítja meg pénteken, és a választmány hirdeti ki szombaton.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon már a voksolás megkezdésekor, majd kedden ismét arról írt, hogy várakozása szerint a pártszavazás politikai értelemben sikeres, de eredménytelen lesz, mivel az MSZP tagjainak alig harmada-negyede aktív, a voksolás eredményességhez pedig a 32 ezer regisztrált MSZP-tag több mint negyedének, vagyis nyolcezer párttagnak kellett volna azonosan válaszolnia.

A múlt szerdán kezdődött pártszavazáson az MSZP tagjai arról dönthettek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhattak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztetőbizottsága ellenőrzést folytathasson-e.

Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhatott, egyetért-e azzal, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.