Négy év börtön a saját halálát eljátszva biztosítási csalást elkövető férfinak

Vágólapra másolva!
Jogerősen négy év börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki tíz évvel ezelőtt 250 millió forint értékű életbiztosítást kötött, majd társai segítségével eljátszotta saját halálát.
Vágólapra másolva!

A most jogerősen elítélt férfi 2001-ben a családjával és közeli barátaival Görögországba ment nyaralni. Azt megelőzően több biztosítónál kockázati élet- és balesetbiztosítást, továbbá külön utasbiztosítást is kötött, összesen 250 millió forint értékben. Akkori felesége - a mostani másodrendű vádlott - 2001. szeptember 26-án bejelentette a görög hatóságoknak, hogy férje szörfözés közben a vízbe fulladt, s holttestét elnyelte a tenger.

A nő Magyarországra visszaérkezve értesítette a biztosítótársaságokat; a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2003 októberében állapította meg a férfi halálát. Májusban a biztosítók feljelentése alapján nyomozást indítottak, amelyet 2006 júniusában megszüntettek. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2007. június 18-án újra nyomozásba kezdett, mert olyan információkat kapott, hogy a férfi életben van.

A csaló férfit a cseh rendőrök fogták el, és 2007. november 4-én átadták a magyar hatóságoknak. A férfit három nappal később előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanúsított az első kihallgatásán azt mondta, hogy a "baleset" után kiúszott a partra, ott barátja akkori feleségétől - a negyedrendű vádlottól - kapott egy táskát ruhával, pénzzel és útlevéllel. Egy ideig Görögországban maradt, később Olaszországba, majd Csehországba ment.

A rendőrség társtettesként hallgatta ki a házaspár barátját (harmadrendű vádlott), aki hamis tanúval igazolta a férfi halálát, és a férfi akkori feleségét. Kettős házassággal a nőt azért gyanúsítják, mert bár tudta, hogy a férje nem halt meg, 2005 novemberében újabb házasságot kötött. A két nő ellen okirat-hamisítás miatt is nyomoztak, ám ezt az eljárást a bíróság megszüntette.

A Fővárosi Bíróság egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nagyrészt helybenhagyta. A volt feleséget csalás és bigámia, vagyis kettős házasság miatt négy év fogházra ítélte. Az ügy további két szereplője felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül jogerősen négy évi börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésül öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott halmazati büntetésül négy évi fogházbüntetést kapott, őt mellékbüntetésül szintén öt évre eltiltották a közügyektől. A harmadrendű vádlottat másfél év börtönre ítélték, a végrehajtást két évre felfüggesztették. A negyedrendű vádlottra tíz hónap börtönt szabtak ki, egy év próbaidőre felfüggesztve.